Guvernul a aprobat reducerea TVA la 5% în domeniul turismului

Reducerea TVA la 5% în domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative, a fost adoptată, joi, în şedinţa Executivului. România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din UE pentru acest domeniu

Ordonanța de urgență prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată pentru turism și activități conexe cuprinde mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum și modalități de sprijin pentru autoritățile locale.

CE PREVEDE ORDONANŢA DE URGENŢĂ

Prin actul normativ se propune ca începând cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operațiuni:
–€cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
–€ serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea
–€ dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja
–€ serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative
Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice.

În prezent, TVA pentru cazare, restaurant și catering este de 9%, pentru seviciile destinate accesului în parcuri de distracții și recreative și dreptul de utilizare a facilităților sportive este de 19%.

TVA de 5% nu se referă la servicii de intermediere a pachetelor turistice, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Se elimină cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală

Nelu Barbu a precizat că o altă măsură „cu impact pozitiv” asupra turismului balnear, adoptată la propunerea Ministerului Economiei, vizează eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.

„€Prevederea se va aplica tot începând cu 1 noiembrie 2018. Până acum, cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală era de 5% din valoarea producţiei şi se plătea la încheierea licenţei sau la eliberarea permisului de exploatare. Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală” a spus el.

„€Turismul românesc este un domeniu dinamic şi cu potenţial de creştere. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că măsuri de stimulare, precum acordarea voucherelor de vacanţă, produc rezultate şi efecte pozitive pentru economie. Numărul turiştilor cazaţi în luna august 2018 a fost cu aproape 10% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Luăm astăzi încă o decizie importantă pentru sprijinirea acestui sector, reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată la 5% pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative”  a declarat Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul Dăncilă a adăugat că România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism. „Experienţa din anii trecuţi dovedeşte că scăderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie” a mai spus ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.