Guvernul a adoptat legea privind interzicerea cumulului pensie-salariu în sectorul bugetar. Ce prevede aceasta

Guvernul a adoptat legea privind interzicerea cumulului pensie-salariu în sectorul bugetar. Ce prevede aceasta. Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, iar angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie, a anunţat miercuri ministrul muncii Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

Guvernul a adoptat astăzi în ședința de guvern proiectul de lege care reglementează condițiile în care angajații își pot prelungi, la cerere, viața activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de OPŢIUNEA angajaților aflați în pragul pensionării, și nicidecum de OBLIGATIVITATEA ca aceștia să își continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliția de guvernare și este un prim pas de reformă, asumat și în Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a ajunge să creăm un cadru legal care să permită opțiunea persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active și după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienței lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu, conform declarațiilor depuse de către angajatori. Acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă aproape de pensie, și se fructifică astfel și experiența angajaților ajunși în pragul legal al vârstei de pensionare; de asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public și reglementează acest cumul tocmai pentru că această reglementare a fost solicitată și așteptată în primul rând de către angajații sectorului public și este, în același timp, un angajament politic al coaliției care acum devine realitate. De asemenea, acest proiect crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opțională. După împlinirea vârstei de 70 de ani, persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare și anuale. Determină, de asemenea, instituțiile să-şi reașeze politica de resurse umane. Pensionarea la stat și revenirea tot la stat, eventual pe funcții special create, n-a fost niciodată și nici nu poate să devină o politică de personal modernă, de tip european. Una dintre consecințele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajați, și nu doar a celor tineri, în instituții din ce în ce mai diverse.
Proiectul vine în sprijinul tuturor angajaților care au vârsta de pensionare şi pot să-și prelungească viața activă la cerere. Nu au nevoie de acord din partea angajatorului și se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale. Repet, mă refer la sectorul public. Pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația – atenție, aici au obligația! – ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze: fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul/raportul de serviciu și intră în pensie.

Pentru cei care nu și-au exprimat această opțiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecinţe: încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire și recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlul de pensie, ca urmare a neîndeplinirii obligației de a opta între pensie și salariu.

Au fost introduse câteva excepții de la această regulă a suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele care au durata mandatului definită de Constituție, și am mers pe această variantă tocmai pentru ca legea să fie constituțională. De asemenea, am urmărit câteva tipologii de venituri: persoanele care beneficiază de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor și drepturilor conexe; personalul didactic pensionat, încadrat în regim de plată cu ora; pensionarii încadrați în gradul 3 de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenții personali, asistenții personali profesioniști ai persoanelor cu handicap, asistenții maternali și îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.
Prin aplicarea acestor reglementări se vor modifica și alte acte normative, de exemplu: Codul Muncii, legea privind sistemul unitar de pensii publice, legea privind Codul Administrativ, legea educației naționale, legea privind reforma în domeniul sănătății, legea privind statutul procurorilor și judecătorilor, legea privind statutul corpului diplomatic și consular al României, statutul personalului din cercetare-dezvoltare și, de asemenea, Legea 223 privind pensiile militare de stat.

Proiectul prevede și câteva obligații care revin angajatorului, dar și sancțiuni pentru neîndeplinirea acestora: informarea salariaților cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ, încetarea raporturilor de muncă, dacă se constată neîndeplinirea de către angajat a obligației de a opta între pensie și salariu în termenul prevăzut, cu o sancțiune de 100.000 de lei, informarea Caselor de pensii competente asupra situației celor care au optat pentru menținerea în activitate într-un termen de 30 de zile de la exprimarea opţiunii, sub sancțiunea unei amenzi de 10.000 de lei.

Acesta vreau să menționez că este un proiect care a parcurs etapele transparenței decizionale, consultărilor publice cu partenerii sociali, cu asociații reprezentative, precum și cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate. Am preluat o parte dintre observații.
Şi aș vrea să mai știți că acest proiect are la bază, pe de-o parte, o decizie a CEDO în cazul Ionel Pamfile împotriva României, în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul urmărește un scop legitim și respectă justul echilibru între interesele generale ale comunității și protecția drepturilor fundamentale ale indivizilor, precum și faptul că în domeniul social statul poate să dispună de o marjă mai largă de apreciere.

De asemenea, proiectul respectă și decizia Curții Constituționale 1414/2009, care a reținut că nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să reglementeze opțiunea oferită salariaților de a continua activitatea în condițiile suspendării plății pensiei.

Proiectul a fost adoptat astăzi în ședința de guvern, va pleca spre parlament în procedură de urgență și are toate premisele de a fi adoptat în această sesiune parlamentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.