Gunoaiele aruncate „pe gârlă” au fost luate de viitură. Pârâul Păuleasca, sufocat de PET-uri. În urma viiturilor produse pe pârâul Păuleasca și Valea Troislav de pe raza localitații Păuleasca – județul Argeș, din seara zilei de 6 mai 2019, reprezentanții Comitetului Local pentru Situații de Urgență Micești, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Argeș și Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea au acționat pentru limitarea pagubelor.

ABA Argeș- Vedea a intervenit în zona afectată cu un trailer și un excavator cu braț scurt pentru realizarea, în regim de urgență, a unor lucrări de protecție a malurilor celor două pâraie: Păuleasca și Valea Troislav (la confluența celor două). Lucrările continuă pentru stabilizarea malurilor în aval.

Atentionarea hidrologică COD GALBEN referitoare la scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale COTELOR DE atenție, pe unele râuri din bazinele hidrografice Olt, Vedea și Argeş, este valabilă până în această seară la ora 24.00.

Referitor la situația gunoaielor pe cursul de apă în zona Păuleasca, vă informăm că Pârâul Păuleasca – Miceasca traversează satul Păuleasca în comunele Mălureni și Micești. Toate aceste gunoaie, în special PET-uri, sunt aduse de viitura care a spălat malurile pârâului. Este imaginea dezolantă a unui fenomen care rezultă din obiceiul neschimbat al unora, de a arunca gunoiului la “gârlă”. Ca administrator al resurselor de apă ne confruntăm cu această problemă pe aproape toate cursurile de apă și facem eforturi mari pentru a o gestinona, dar nu vom putea înlăura efectul dacă nu va fi înlăturată cauza. Aceste gunoaie la vom găsi acum în lacurile de acumulare, incusiv în lacul Pitești care a fost ecologizat la sfârșitul lunii aprilie. A fost o intervenție anevoioasă, care a necesitat mult efort din partea angajaților Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, strângerea gunoiului făcându-se cu ajutorul bărcilor. A fost colectată atunci peste o tonă şi jumătate de deșeuri. Tot în luna aprilie, am răspuns solicitarii primăriei Ștefănești de a coloabora pentru ecologizarea unui văi în zona Șipot Enculești în localitatea Valea Mare. Am tras semnale de alarmă cu fiecare ocazie asupra pericolului pe care îl reprezintă depozitarea deșeurilor pe malurile apelor, am organizat acțiuni de ecologizare, am desfășurat acțiuni preventive și chiar o campanie pentru sensibilizarea opiniei publice pentru păstrare apelor curate, intitulată “Păstrați apele curate”. Din păcate problema rămâne” se arată în comunicatul oficial al ABAAV, semnat de directorul Bogdan Florian Gorunescu.

 

Comments

comments