In cadrul morbiditatii prin boli acute, infectiile acute respiratorii ocupa primul loc. Virusurile care imbolnavesc oamenii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, putand duce la imbolnaviri in masa. Ele pot produce: raceli/viroze/pneumonii sau gripa.

Racelile/virozele sunt infectii produse de virusuri, altele decat cel gripal, care insa dau semne de imbolnavire foarte asemanatoare cu gripa. Vaccinul antigripal nu apara organismul de aceste virusuri.

Cum se transmit virusurile care produc boli respiratorii ?

Microbii care produc imbolnaviri ale nasului, gatului sau plamanilor se pot transmite fie direct –€ de la o persoana la alta –€ fie indirect, prin obiecte folosite sau atinse de persoana bolnava, cand stranuta sau tuseste. Picaturile de lichid pe care bolnavul le elimina cand tuseste sau stranuta patrund in nasul sau gura persoanelor din jur, transmitand si virusurile. Daca picaturile cad pe diverse suprafete, acestea pot fi atinse cu mainile care apoi sunt duse la gura sau nas si astfel pot si ele transmite virusurile.

Simptomatologie

Debutul poate fi brusc, uneori cu fiori si usoara stare febrila , dureri musculare, dureri de cap, dureri in gat, secretii nazale abundente, lacrimarea ochilor, stare de oboseala , lipsa poftei de mancare; la scurt timp poate apare tusea, la inceput seaca, apoi productiva.

Ce putem face –€ gesturi simple ne apara de probleme de sanatate grave!

Spalatul pe maini cu apa si sapun este obligatoriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
dupa ce stranutati, tusiti sau va suflati nasul, inainte si dupa pregatirea hranei, înainte si dupa masa, dupa utilizarea toaletei, oricand mainile au un aspect murdar.

Alte masuri recomandate:

・ acoperiti gura si nasul cand stranutati sau tusiti (cu un servetel de hartie pe care il aruncati dupa aceea)
・ nu folositi in comun obiecte personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.)
・ daca va imbolnaviti, actionati responsabil (repaus la domiciliu, pastrarea distantei fata de persoanele din jur, mai ales daca tusiti sau stranutati)
・ consumati multe legume si fructe proaspete, bine spalate sub jet de apa potabila inainte de consum
・ aerisiti zilnic incaperile in care lucrati sau va odihniti
・ evitati aglomeratiile
・ Îmbracaminte adecvata temperaturilor de afara.

In 2017, in judetul Arges evolutia IACRS (infectii acute cai respiratorii superioare) se mentine aproximativ la aceleasi valori ca si in 2016 dupa cum urmeaza:
・ in septembrie 2016 = 2567 cazuri; octombrie 2016 = 5542 cazuri;
・ in septembrie 2017 = 2938 cazuri; octombrie 2017 = 5121 cazuri.

Se recomanda adresabilitate imediata catre medicii de familie si medicii specialisti in cazul aparitiei primelor semne de guturai/raceala sau de decompensare a afectiunilor cronice (febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare, dureri de cap, secretii nazale, oculare etc.).
Din cauza intrarii in sezonul rece (toamna – iarna) cand apar scaderi de temperatura, DSP Arges recomanda populatiei ca cel mai important este sa asculte sfatul medicului, importanta este alimentatia sanatoasa, igiena personala, imbracamintea adecvata pentru acest sezon, miscarea in aer liber. Toate aceste componente pot duce la imbunatatirea starii de sanatate.

Comments

comments