Potrivit unui act normativ, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, precum şi tehnicienii criminalişti vor beneficia de pensie de serviciu.

Astfel, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Cei care vor beneficia de aceasta pensie sunt grefierii, grefierii statisticieni, grefierii documentarişti, grefierii arhivari, grefierii registratori şi specialiştii IT (în calitate de personal auxiliar specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea), dar şi experţii criminalişti, asistenţii criminalişti, tehnicienii criminalişti sau secretarii-dactilografi laborator expertize criminalistice, care au împlinit 60 de ani şi au acumulat cel puţin 25 de ani vechime.

De asemenea, şi cei care la momentul solicitării pensiei de serviciu nu vor avea calitatea personal auxiliar de specialitate, dar care au fost încadraţi pe astfel de funcţii timp de cel puţin 25 de ani, sunt îndreptaţi să beneficieze de pensie de serviciu.

Potrivit actului normativ, pentru fiecare an ce depăşeşte vechimea de 25 ani se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul, fără a se putea depăşi însă baza de calcul.

Grefierii şi tehnicienii criminalişti pensionaţi înainte de 25 iulie 2015 vor beneficia, în anumite condiţii, de pensie de serviciu. De asemenea, executorii judecătoreşti în vârstă de 60 de ani, cu o vechime în profesie de cel puţin 20 de ani, care sunt beneficiari ai unei categorii de pensii din sistemul public de pensii şi care s-au pensionat înainte de 10 noiembrie 2000, vor putea beneficia, la rândul lor, de pensie de serviciu.

Comments

comments