Grecia se deschide înainte de Paște. Ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii români. Românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia trebuie să se încadreze într-una dintre următoarele categorii. Ei trebuie să fie vaccinaţi sau să nu fie infectaţi şi să poată dovedi aceste lucruri pe bază de documente.

Ei mai trebuie să ia în calcul că planurile lor de vacanţă în Grecia s-ar putea întrerupe brusc în cazul în care vor fi depistaţi pozitivi la COVID-19, pe baza testelor selective efectuate de autorităţile elene la frontieră.

Acestea sunt concluziile interviului acordat în exclusivitate pentru Antena 3 de ministrul grec al Turismului, Harry Theoharis (foto).
Vom putea primi turişti din România înainte de Paşte. Scopul nostru este să deschidem pe 14 mai. Totuşi, am spus că vom ridica, treptat, restricţiile înainte de această dată. Avem un plan de deschidere de la jumătatea lunii aprilile pentru cetăţenii Uniunii Europene. Mă bucur să spun că vom putea primi vizitatori din România, înainte de Paşte (…) Sistemul nostru se bazează pe un Comitet de sănătate care ia decizii pe baza sfaturilor de la oameni de ştiinţă pentru ca lumea să fie în siguranţă. La acel moment vor fi deschise spaţiile din restaurante, astfel încât oamenii să poată merge în aceste spaţiii sau pe plajă. Nu vă pot spune acum data exactă, deşi mi-ar fi plăcut s-o fac. Ne fondăm deciziile pe rezultatele statistice de până la momentul respectiv” a anunțat ministrul grec.

Încă din ianuarie, premierul grec a propus să existe un certificat comun şi nu a menţionat cuvântul paşaport. Nu vorbim despre ceva indispensabil pentru călătorie. De aceea, vreau să asigur pe toată lumea că oamenii vor putea intra în Grecia dacă s-au vaccinat, dacă şi-au revenit (din boală) sau dacă prezintă test cu rezultat negativ, astfel încât fiecare să aibă şansa de a călători. Până la urmă, libertatea de mişcare este unul dintre pilonii pe care se bazează proiectul european. Chiar şi în aceste condiţii, va exista testare selectivă la graninţă. Noi avem un sistem al cărui obiectiv este ca fiecare să fie în siguranţă. Încă de anul trecut acest sistem a funcţionat foarte bine şi a fost apreciat de multe instituţii internaţionale ca unul dintre modelele care permit ca oamenii să rămână în siguranţă şi să avem şi graniţele deschise. Acum facem un pas suplimentar pentru că, pe lângă campania de vaccinare, există şi testele rapide. Conform planului, va trebui să fii vaccinat sau testat înainte. Vei fi testat la graniţă, selectiv, cu test rapid astfel încât oamenii (care sunt infectaţi, n.r.) să poată fi izolaţi imediat, să nu se mai ducă la hotel şi să fie scoşi de acolo după 24 de ore din cauza unui eventual test PCR pozitiv” a mai spus Harry Theoharis.

În Grecia există anumite priorităţi pentru cei care au nevoie la vaccinare din punct de vedere medical. Această perioadă se încheie la 1 mai, apoi vor fi vaccinați cu prioritate cei care lucrează în turism. Deci, cei ce vor merge în Grecia vor beneficia de servicii ale persoanelor vaccinate.

De asemenena, există hotărâri dedicate pentru carantină. Persoana se poate întoarce, dacă este cu maşina şi doreşte să facă asta, însă există hotel pentru persoanele în carantină, unde pot rămâne alături de familie pe durata celor 14 zile. Anul acesta există o singură autoritarte responsabilă de trecerea frontierei şi de testare.

În ce privește masca, aceasta este obligatorie pe stradă şi la magazin sau în alte asemenea situaţii. În restaurantele care vor fi deschise, în mod normal se vor folosi măşti pentru că nu poţi să mănânci cu masca pe faţă. În finalul interviului, ministrul grec a spus că nu crede masca nu va fi obligatorie pe plajele din Grecia.

Comments

comments