Ghid OMS pentru Sărbătorile de Iarnă. Ce ar trebui să facă autoritățile și cetățenii în contextul pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un ghid cu sfaturi pentru indivizi, comunități și guverne în vederea trecerii cu bine a sărbătorilor de iarnă în contextul pandemiei de coronavirus.

Ghidul OMS pentru Sărbătorile de iarnă

„Sărbătorile de iarnă sunt pentru momente împreună cu familia și comunitatea, însă în acest an, mai mult ca niciodată, în regiunea europeană OMS, oamenii își doresc să se adune împreună și să reflecteze asupra unui 2020 deopotrivă extraordinar și dificil.

În fiecare an avem în Europa o creștere masivă a adunărilor de oameni de toate vârstele, inclusiv în familii, grupuri religioase și grupuri de prieteni. Anul acesta, astfel de întâlniri aduc cu el un risc semnificativ de transmitere a Covid-19.

În ciuda progreselor fragile, ritmul de transmitere a coronavirusului în regiunea europeană rămâne răspândit și intens. Exista un risc semnificativ de revenire puternică a pandemiei în primele săptămâni și luni ale lui 2021 și este de datoria noastră să lucrăm împreună pentru a preveni acest lucru. Deciziile noastre individuale în această perioadă de sărbători nu vor avea consecințe doar pentru noi și persoanele apropiate nouă, ci vor impacta și comunitatea în ansamblu. Nu trebuie să subestimăm importanța deciziilor noastre, ca indivizi, ca familii sau comunități în influențarea cursului viitor al acestei pandemii”, transmite Organizația Mondială a Sănătății.

Sfaturile OMS pentru guverne

În Europa sunt peste 1000 de stațiuni de schi. OMS transmite că schiatul efectiv nu răspândește coronavirusul, însă stațiunile arhipline cu turiști o pot face. Astfel, țările sunt sfătuite să analizeze cum pot adapta mai bine activitățile de sezon:

Să evalueze felul în care se vor desfășura întâlnirile în grupuri mari, fie ele pentru evenimente sportive, de recreație sau religioase și să stabilească care ar putea fi riscurile asociate acestora. Autoritățile trebuie să ia în considerare amânarea, limitarea sau anularea evenimentelor cu potențiale major de transmisie
Ajustarea și comunicarea eficientă și timpurie a regulilor de călătorie, în funcție de felul în care se răspândește virusul intern și internațional și prevenirea situației în care cei bolnavi de Covid-19 sau contacții acestora călătoresc.
Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru decongestionarea transportului public și centrelor de majore de transport

Sfaturile OMS pentru indivizi și comunități

Procesiuni religioase

„Comunitățile din toată Europa trebuie să se gândească serios la decizia de a organiza sau nu procesiuni religioase, târguri de crăciuni și alte evenimente de celebrare religioasă. În țările în care transmisia virusului este larg răspândită, amânarea sau limitarea acestor evenimente poate fi o soluție.

Dacă se desfășoară, ele ar trebui să se țină afară acolo unde este posibil, iar acolo unde nu este posibil să fie limitate și reduse în ce privește durata și dimensiunea. Distanțarea fizică, igiena mâinilor și purtarea măștii sunt, de asemenea reguli importante de respectat, alături de ventilația adecvată a spațiilor”, precizează OMS.

Întâlnirile în spații închise

„Întâlnirile în spații închise, chiar și cele mici, pot fi riscante mai ales dacă persoanele din grup sunt din familii diferite, tineri și bătrâni.

Întâlnirile ar trebui să aibă loc tot afară, dacă este posibil, iar participanții ar trebui să poarte măști și să menține distanța fizică. Dacă ele nu se pot petrece decât în spații închise, atunci limitarea numărului de participanți și asigurarea ventilației corespunzătoare sunt măsuri-cheie pentru reducerea riscului de infectare.

Purtarea măștii și distanțarea ar putea să fie incomode, mai ales în apropierea prietenilor sau rudelor, însă aceste decizii dificile trebuie luate pentru protecție”, mai spune OMS.

Călătoriile

„Pentru unii dintre noi, doar călătorind putem fi aproape de familii și prieteni. Sfatul pentru ei este să evite orice mijloc de transport care ar putea fi aglomerat. Unele țări solicită un test negativ la coronavirus înainte de a permite accesul, iar altele solicită o perioadă obligatorie de caratină. OMS îi încurajează pe toți cei care călătoresc să urmeze și să respecte regulile adoptate de țările în care merg”, a concluzionat instituția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.