Garda de Mediu pe urmele dezvoltatorilor imobiliari. Ministrul Graţiela Gavrilescu a cerut controale la sânge

Garda de Mediu pe urmele dezvoltatorilor imobiliari. Ministrul Graţiela Gavrilescu a cerut controale la sânge. În această perioadă, în care se înregistrează o alternare a fenomenelor meteo extreme (caniculă, vijelii, ploi torenţiale etc.), mai ales în marile aglomerări urbane, în care traficul rutier şi poluarea industrială afectează calitatea aerului, dezvoltatorii imobiliari şi autorităţile publice trebuie să acorde o atenţie sporită modului în care se desfăşoară activitatea în şantierele de construcţii, care sunt mari generatoare de particule de praf.

Din acest motiv, la ieşirea mijloacelor de transport din şantiere, mai ales după episoadele de ploaie, deţinătorii acestora au obligaţia de a asigura spălarea roţilor, în vederea evitării apariţiei prafului/nămolului pe carosabil.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoane juridice.

Totodată, se va asigura trasabilitatea deşeurilor generate, inclusiv depozitarea deşeurilor rezultate din construcţii în spaţiile autorizate.
Conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice.

În cadrul acţiunilor de control ale Gărzii Naţionale de Mediu se urmăreşte şi verificarea respectării prevederilor actelor de reglementare ale proiectelor (acord de mediu, decizia etapei de încadrare). Nerespectarea acestora constituie contravenţie şi se sancţionează cu cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, conform Legii 292/2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Cu toții ne dorim aer curat! Din păcate, însă, dezvoltarea economică și urbanistică, deseori haotice, și traficul rutier intens au afectat calitatea aerului, în special în marile aglomerări urbane, situație care ne îngrijorează și căreia autoritățile trebuie să îi găsească soluții eficiente, cât mai rapid. O sursă importantă, generatoare de particule de praf (PM 10), sunt șantierele de construcții… Iată de ce, astăzi, am dispus Gărzii Naționale de Mediu să controleze, cu prioritate, și modul în care legislația de mediu este respectată pe șantiere și, în subsidiar, dacă autoritățile locale aplică măsurile obligatorii pentru situațiile meteo extreme din aceste zile, respectiv, în principal, spălarea și umectarea căilor rutiere. Nu ne dorim să aplicăm amenzi, dar o vom face în condițiile în care contravenienții nu vor ține cont de atenționarea noastră!”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here