Așteptată cu bucurie de toți iubitorii și păstrătorii costumului popular, cea de a patra ediţie a paradei costumului popular de Argeș și Muscel ”România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!” s-a desfășurat la Mioveni, pe traseul LIDL – Centrul Civic, și a reprezentat o adevărată declarație de mândrie și identitate națională.

Ppeste 3000 de copii din județ şi din multe alte colțuri ale țării au sărbătorit, la Mioveni, Ziua Națională a Costumului Tradițional Românesc. În afară de a prezenta cu mândrie piesele de port tradiţionale scoase din cuferele de zestre, participanţii la eveniment s-au întrecut şi în finala concursului interjudețean de dansuri populare ”Hora”.

Elena Iagăr, manager Școala Populară de Arte și Meserii, cea care merită toate felicitările pentru un eveniment care a făcut înconjurul României, declara: „Elementul de noutate a ediției din acest an este clipul de prezentare a costumului popular de Argeș și Muscel, care cuprinde peste 20 de ansambluri vestimentare absolut spectaculoase. Am reușit să reconstruim un costum de Călușar, aşa cum se purta în secolul trecut, și am readus în prim-plan mai multe piese care, din păcate, au fost pierdute sau uitate. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul celor care au păstrat peste ani straiele strămoșești și care ni le-au împrumutat sau chiar le-au îmbrăcat, redându-le astfel strălucirea binemeritată. Pe unii dintre protagoniștii acestor clipuri de prezentare îi avem aici, alături de noi și le mulțumesc încă o dată pentru noblețea gestului de a ni se alătura, pentru timpul, răbdarea și resursele pe care le-au alocat acestui proiect.”

Ministrul Culturii, Daniel Breaz: “Deși în urmă cu câțiva ani părea că le-am dat uitării, iată că tradițiile noastre reînvie. Și reînvie frumos, aici, la Mioveni, în județul Argeș. Mă aflu astăzi aici pentru că mulți prieteni mi-au povestit de ce se întâmplă la Mioveni, de faptul că există un așa frumos festival, iar acum, vremelnic în această poziție de ministru al Culturii și Identității Naționale au insistat să vin. Atât domnul Șerban Valeca, cât și Gabriela Zoană, au insistat să vin și le mulțumesc tuturor primarilor care s-au implicat să îi aducă pe acești frumoși tineri aici.”

Invitaţiei organizatorilor, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti şi Primăria şi Consiliul Local Mioveni, au răspuns Daniel Breaz – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, președintele CJ Argeș, Dan Manu, subprefectul Adrian Bughiu, europarlamentarul Gabriela Zoană, primari, directori de instituții, oameni de culturi și o serie de parlamentari, precum senatorul Șerban Valeca, senator Cristina Stocheci, deputatul Simona Bucura Oprescu, Radu Vasilică, Nicolae Velcea, Cătălin Rădulescu.

După parada portului popular, 16 ansambluri folclorice formate din copii și tineri, cu vârsta ntre 7 și 18 ani, s-au întrecut, în Centrul Civic, în finala concursului interjudețean de dansuri populare ”Hora”

Ansamblurile participante au fost:
– Ansamblul Izvorașul al Centrului Cultural Budeasa,
– Ansamblul Pițigaia din Stâlpeni, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești,
– Ansamblul ”€Plai de Dor”€ al Centrului Cultural Mioveni
– Ansamblul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Vlădești,
– Ansamblul Murgulețul din Popești, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești,
– Ansamblul Floricica al Căminului Cultural Bârla,
– Ansamblul Mixt al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești,
– Ansamblul Hora al comunei Albeștii de Argeș,
– Ansamblul Resteul al Căminului Cultural Bogați,
– Grupul mixt al Comunei Mozăceni, secție externă a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești,
– Ansamblul de fete al Școlii Populare de Arte Pitești,
– Ansamblul Joc și voie bună al Căminului Cultural Icoana, Olt,
– Ansamblul Școlii Popularte de Arte și Meserii Slatina – secția externă Optași Măgura,
– Ansamblul Junii Călușari al comunei Sârbii Măgura.

Comments

comments