Galerie foto. GETICA SABER. Peste 25000 de militari americani, români, armeni, croaţi şi ucrainieni se antrenează în România

La exercițiul GETICA SABER – 17 participă aproximativ 1700 militari români aparținând Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” și Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu aproximativ 2500 de militari din armata SUA și aproximativ 500 militari din armatele Armeniei, Croației, Muntenegru și Ucrainei.

Exercițiul GETICA SABER – 17 urmărește exersarea proiectării forței cu un grad ridicat de interoperabilitate prin executarea unei game complete de acțiuni în context multinațional, interarme și întrunit.

La SG17 vor participa 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se desfășoră în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

SG17 a început cu activităţi de relaţionare ale militarilor români și americani cu autorităţile şi comunităţile locale, în perioada 11-14 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele și raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii și din Brigăzile Multinațională Sud-Est din Craiova şi 2 Vânători de Munte din Brașov.

La Râmnicu Vâlcea, pe malul Oltului, s-a desfăşurat, în noaptea de duminică spre luni, o etapă a exerciţiului militar multinaţional SABER GUARDIAN 17, la care au participat peste 2.00 de militari NATO. Pe întuneric, au fost construite două dintre cele trei poduri plutitoare peste care a trecut, mai apoi, cavaleria SUA. Misiunea fost întârziată din cauza unor blindate americane care s-au blocat, iar localnicii nu au putut să iasă cu maşinile din curţi.

În cartierul Rîureni, populaţia a fost avertizată să nu circule cu maşinile persoanele in intervalul orar 20.00-4.00. Programul nu a fost respectat, iar la ora 5.00 resticţia impusă pe DN 64 s-a prelungit. Localnicii care plecau muncă nu au fost lăsaţi să iasă cu maşinile din curţi, iar unii nuntaşi care se întorceau spre case, în zori, au fost nevoiţi să facă un ocol de 3- 4 kilometri.
Exercițiul multinațional s-a desfășurat pe întuneric. Acolo unde a fost uitat câte un bec aprins, acesta a fost spart cu pietre.

La misiunea de traversare a unui curs de apă a cavaleriei SUA pe pontoane plutitoare au participat cei 2.500 de militari și peste 750 de blindate, taburi, camioane şi tot ce înseamnă tehnică militar de luptă terestră. Convoiul s-a întins pe 5 kilometri. Primii care au construit podul plutitor au fost soldații români, care au folosit pontoane aflate în dotarea armatei din anii ’70. Cu toate astea, au avut un timp de execuție foarte bun -90 de minute. Cel de-al doilea fost construit de nemți. Ajutați de o tehnică militară de ultimă generație, aceștia au avut nevoie de doar o jumătate de oră. Cel de al 3-lea pod trebuia construit de americani, numai că – din cauza unui blindat care a încurcat circulația pontoanele – aceștia nu au mai ajuns pe malul Oltului.

Pe teritoriul României, Saber Guardian 2017 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră:

– 13 iulie – Exercițiu de conducere a focului – Getica Saber 17, Centrul Național de Instruire Întrunită (CNII) “Getica” Cincu;

– 14 iulie – Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu – Resolute Castle 17, CNII Cincu;

– 15 iulie – Exercițiu întrunit cu trageri de luptă – Getica Saber 17, CNII Cincu;

– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă – Saber Guardian 2017, Bordușani;

– 16 iulie – Exercițiu de evacuare medicală – Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;

– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții – Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;

– 17 iulie – Inaugurare lucrări de infrastructură – Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;

– 19 iulie – Exercițiu cu trageri antiaeriene reale – Tobruk Legacy 17, Capu Midia;

– 21 iulie – Operațiuni aeropurtate – Swift Response 17, Câmpia Turzii;

– 22 iulie – Simulare virtuală de apărare aeriană – Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfăşura, în acest an, 18 exerciţii internaţionale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari, SG17 fiind cel mai mare şi mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciţii urmăresc să demonstreze capabilităţile întrunite şi multinaţionale superioare ale SUA, aliaţilor şi partenerilor şi evidenţiază coeziunea, unitatea şi solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.