GALERIE FOTO. Căţeii zburători de la Salvamont s-au antrenat în elicopter

GALERIE FOTO. Căţeii zburători de la Salvamont s-au antrenat în elicopter. Joi, cele zece unitati canine Salvamont participante la Stagiul National de Formare a Unitatilor Canine pentru Interventia la Avalansa care se desfăşoară în Făgăraş, au avut ziua de lucru cu elicopterul.

Acomodarea unitatii de interventie, salvamontist si caine, pentru lucru cu elicopterul, semnalizare, imbarcare/debarcare la sol, troliere, zbor este un element important in pregatirea Salvamont prin care se doreste interventia cu rapiditate in situatiile in care persoane sunt surprinse de avalanse.

Pentru acest lucru, ieri a fost efectuat un antrenament aero cu elicopter EC 135.

„Pentru ca suntem deja la a cincea scoala de caini de avalansa, avand un numar de 14 brevete eliberate pentru 9 judete cu Salvamont organizat, cu unitati canine in pregatire in alte 3 judete, pregatirea aero devine necesara, pentru interventia rapida la avalansele care au reinceput sa faca victime in ultimii ani, in tara noastra” spune Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.

El este cea mai autorizată voce din domneiu, fiind cel care a adus în România conceptul de intervenţie la avalansă cu câini de căutare a victimelor sub zăpadă şi primul exemplar antrenat în acest sens, Helios. Căţelul salvator a fost iniţial brevetat în Franţa de Ministerul de Interne francez, fiind donat de salvamontiştii din Savoia, şi apoi în România, având certificatul cu numărul 1. Helios are şi o parteneră, pe Dara. În timp ce Helios este proprietatea Salvamont Argeş, Dara este căţelul personal al lui Ion Sănduloiu. Însă, amândoi sunt în slujba turiştilor în nevoie, fiind foarte talentaţi şi extrem de bine antrenaţi de conductorul lor.

La actiunea de ieri au participat unitati canine din structurile Salvamont din Argeș, Gorj, Hunedoara, Neamț, Sibiu, Mureș, Bacau, Prahova, unitati organizate dupa standardele Comitetului International de Salvare Montana CISA IKAR.

Pentru buna derulare a acestui program Salvamont Romania este sustinut de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General al Aviatiei. In cadrul aceluiasi program, saptamana trecuta, salvatorii montani participanti la cursurile Scolii Nationale Salvamont-nivelul avansat , desfasurate in zona Padina din muntii Bucegi, au beneficiat de stagii de pregatire cu elicopterul entru salvarea cu suport aero.

Anul trecut au fost realizate 37 de actiuni de salvare montana cu suport aero din partea Inspectoratului General al Aviatie, toate de catre Salvamont, in acest an, pana la ceasta data fiind realizate 7 actiuni de salvare montana cu suport aero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here