Fuziunea PMP – UNPR. Cum a reuşit Băsescu să facă din PMP a treia forţă politică din România

1,458 views

În urma Congresului de unificare, desfăşurat miercuri, 20 iulie, PMP a rămas cu: numele, preşedintele, imnul, sigla, în timp ce UNPR a obţinut certitudinea unor locuri eligibile în toamnă, la parlamentare.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, după aprobarea fuziunii cu UNPR, că obiectivul partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă este obţinerea a 15-20% din voturile românilor.

În cadrul congresului, liderul PMP a prezentat şi rezultatele pragmatice ale acestei fuziuni, afirmând că PMP a obţinut 1.320 de consilieri locali, iar UNPR a abţinut 1.200 de consilieri locali. ”Asta înseamnă că împreună avem 2.500 de consilieri locali”, a arătat Băsescu.

El a mai spus că PMP a obţinut 18 mandate de primari, iar UNPR 26 de mandate, astfel că împreună au 44 de primari aleşi. Potrivit lui Traian Băsescu, PMP a obţinut 37 de consilieri judeţeni, iar UNPR, 14 consilieri judeţeni, ceea ce arată că împreună cele două partide au 51 de consilieri judeţeni. La nivelul vicepreşedinţilor de consilii judeţene, PMP are 7 vicepreşedinţi, iar UNPR unul, astfel că, împreună, au 8 vicepreşedinţi de CJ. La Bucureşti, PMP are 13 consilieri la sectoare, iar UNPR are 22 de consilieri, astfel că, împreună, au 35 de consilieri, ceea ce dă o greutate deosebită în Bucureşti a partidului după fuziune.

O parte din delegaţia PMP Argeş prezentă la Congres

În CGMB, PMP are 4 consilieri generali, iar UNPR, 2 consilieri. „Deci, înlocuirea lui Tudy devine foarte interesant a fi discutată de cei şase consilieri care rezultă în urma fuziunii“, a adăugat Băsescu.

Tot în cadrul congresului de fuziune, Traian Băsescu a creionat deja o schiţă a unei viitoare guvernări.

● Prima prioritate pe care o are PMP este susţinerea unei noi legi a Sănătăţii, după modelul proiectului din ianuarie 2012. „În iarna lui 2012 această lege a scos oameni în stradă, la Bucureşti. Şi în 2012 era târziu să modernizăm sistemul de sănătate, dar pentru că se refuză cu obstinaţie, deprecierea sistemului de sănătate va continua”, a spus Băsescu. El a mai spus că este nevoie de „un mix” între stat şi privat, în acest sistem.

● A doua prioritate enunţată de fostul şef al statului este revenirea la vechea formă a Legii Educaţiei, aşa cum era ea la momentul în care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru ea. Băsescu a mai spus că au fost aduse nu mai puţin de 95 de modificări „pentru a menţine mediocritatea şi falsul”.

● Al treilea obiectiv pe care-l va avea noua formaţiune este ca Apărarea să dispună de un buget de 2,2% din PIB şi să dirijeze o parte din aceşti bani către industria autohtonă de apărare. „Ştiu proiectele, ele nu au fost finanţate”, a spus Băsescu.

● A patra prioritate va fi interzicerea tăierii pădurilor, cu excepţia lemnelor necesare producţiei de „mobilier românesc” şi pentru foc.

Traian Băsescu a mai spus că „obiectivul de ţară” rămâne unirea cu Republica Moldova şi a susţinut că acesta este „posibil”.

Emoții la congres: „S-a furat mireasa

Procedurile de unificare a PMP şi UNPR au fost o formalitate care a durat circa 30 de minute. Singurul incident a fost dispariţia temporară a preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, exact în momentul în care Băsescu a vrut să-i dea cuvântul. „S-a furat mireasa”, a glumit cineva din sală. Băsescu l-a trimis pe secretarul general al PMP, Dorel Onaca, să-l găsească pe Steriu, care a fost depistat în timp ce dădea un interviu şi a fost adus pe scenă.

Valeriu Steriu, preşedintele UNPR. „PSD ne-a spus: «facem fuziunea în termenii noştri, noi stabilim ce oameni păstrăm şi ce oameni dăm afară». Nu am putut să accept, cum n-am putut să accept nici neseriozitatea PNL, care una spune şi alta face după o oră. UNPR şi PMP fac, împreună, un partid de 15-20%. Vom da aproape 100 de parlamentari în toamnă“, a spus, entuziast, Steriu.

Comments

comments