Furnizorii de servicii medicale Nu au voie să reţină cardul se sănătate! Pacienţii sunt rugaţi să sesizeze astfel de ilegalităţi

929 views

Potrivit legii, cardul de sănătate poate fi utilizat de un medic doar în prezenţa pacientului, iar documentul nu poate fi înstrăinat. CNAS a constatat însă că legea a fost încălcată în mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară şi a aplicat primele sancţiuni.

Deşi valoarea amenzilor nu a fost mare, reprezentanţii Casei de Asigurări anunţă că vor urma penalizări drastice.

Există unităţi unde pacienţilor li se cere la internare cardul de sănătate şi codul PIN notat, iar documentul le este restituit la externare. Practica este ilegală şi ridică semne de întrebare asupra serviciilor medicale validate cu cardul. Problemele nu se opresc aici. Deşi cardul e document obligatoriu, există medicii care cer pacienţilor şi adeverinţe.

„€În aceste condiţii, în momentul în care constatăm că cardul pacientului este reţinut de către furnizorul de servicii, indiferent care este acesta, mergem până la rezilierea contractului. Iar a-l trimite pe pacient după o adeverinţă, în ipoteza în care pacientul are card valid, este total interzis” spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Unii pacienţi se tem să nu le fie refuzată internarea, aşa că tac. Alţii au făcut reclamaţii.

Comments

comments