Franţa intră în carantină naţională pentru o lună. Ce restricții vor fi impuse. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat, miercuri, că măsurile de carantină deja în vigoare în mai multe departamente se vor aplica la nivelul întregii ţări începând de sâmbătă, 3 aprilie.

Principalele decizii anunţate de preşedintele francez:
– prezenţa oamenilor pe străzi nu mai este permisă după ora 19
– în timpul zilei, de la ora 6 dimineaţa, deplasările sunt permise pe o rază de cel mult 10 kilometri în jurul reşedinţei, excepţie făcând cazurile întemeiate
– deplasările între cele 13 regiuni ale Franţei continentale vor fi permise doar pe bază de declaraţie pe proprie răspundere. Această restricţie se aplică de luni, 5 aprilie.

Emmanuel Macron i-a sfătuit pe francezii care vor să de deplaseze dintr-o regiune în alta să o facă în acest weekend. Pe parcursul aplicării noilor restricţii vor fi deschise doar magazinele esenţiale, între care cele alimentare.

Şcolile franceze trec în online de luni, 5 aprilie. Din 12 aprilie, unităţile de învăţământ intră în vacanţă până pe 26 aprilie. Ulterior, vor reveni la clase doar copiii din grădinţe şi creşe şi elevii din şcolile primare. Liceele se vor redeschide, cel mai devreme, din data de 3 mai.

Aceste măsuri au fost impuse anterior în decursul acestei luni, pentru o perioadă de patru săptămâni, în 19 departamente franceze şi sunt, practic, extinse la nivelul întregii Franţe continentale, fără a intra în vigoare în teritoriile de peste mări.

În alocuţiunea televizată în care a anunţat noile măsuri, Emmanuel Macron a spus că “ieşirea din pandemie se va face cu ajutorul vaccinurilor anti-COVID” şi că până la sfârşitul verii toţi francezii în vârstă de cel puţin 18 ani care doresc acest lucru vor putea fi vaccinaţi.

Franţa se confruntă cu un val de infectări în urma căruia numărul celor internaţi zilnic la ATI este de aproximativ 5.000.

În această ţară cu 67 de milioane de cetăţeni s-au înregistrat până în prezent peste 4,6 milioane de cazuri de COVID de la începutul pandemiei.

Numărul deceselor având legătură cu SARS-CoV-2 se ridică la peste 95.000.

Comments

comments