Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, Ion Căpăţână, se numără printre cei care au calitatea de luptător în Revoluţia din decembrie 1989.

Din acest motiv, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a cerut CNSAS să verifice, la fel ca în toate cazurile celor care deţin „Certificat de revoluţionar“, dacă Ion Căpăţână a fost informator al fostei Securităţi. Numai că răspunsul CNSAS a fost o surpriză de proporţii pentru Căpăţână. Nu a fost colaborator, dar în schimb i-a fost transmis oficial că în perioada 1987 – 1988 a fost urmărit de Securitate. Vestea a căzut ca un trăsnet peste Ion Căpăţână, care habar nu avea de acest lucru, motiv pentru care a mers să-şi verifice dosarul şi să afle cine şi de ce l-a turnat la Securitate. Şocul a fost şi mai mare când din dosar Ion Căpăţână a aflat că trei persoane l-au turnat la Securitate înainte de 1989, indivizi pe care până acum doi ani, până să-şi vadă dosarul, fostul şef al CCI Argeş îi considera prieteni buni şi vechi, oameni nelipsiţi de la petrecerile organizate de acesta.

Cei trei informatori erau chiar subalternii lui Căpăţână

Povestea a început în anul 1986, când Ion Căpăţână a ajuns director general la Întreprinderea Comercială de Stat Metalo – Chimice Piteşti. Cum în depozitele ICSMC se aflau televizoare color, frigidere sau congelatoare, obiecte pe care se bătea toată lumea înainte de ’89, Căpăţână devenise un personaj-cheie în atenţia celor care doreau să obţină mai repede şi mai uşor un aparat electrocasnic. Securitatea însă l-a pus pe Căpăţână sub observaţie pentru a afla dacă acesta oferă televizoare sau frigidere „cu dedicaţie“, peste listele de aşteptare, pe care se înscriau mii de argeşeni. Pentru că avea nevoie de informatori chiar din preajma lui Ion Căpăţână, Securitatea a racolat trei colegi de serviciu, mai exact oameni care se aflau cu o treaptă mai jos decât fostul şef al CCI Argeş. Şi aşa, începând cu anul 1987, cei trei turnători făceau lună de lună note informative despre toată activitatea lui Ion Căpăţână ca director general al Întreprinderii Metalo – Chimice Piteşti: cine vine pe la el prin birou, ce discută, cu cine se întâlneşte, dar mai ales pentru ce persoane intervine să obţină mai repede un televizor color, marca Telecolor sau Cromatic, ori un frigider. După un an, în 1988, Căpăţână a fost lăsat în pace de Securitate, lucru pe care l-a aflat însă abia acum. „Ce pot să vă spun despre acest lucru? Decât că îmi este scârbă, mai ales când am văzut în dosar cine au fost cei trei care m-au turnat la Securitate. Trei oameni pe care i-am considerat prieteni de o viaţă, subalterni de-ai mei, şi care veneau la mine în casă. Pe toţi i-am ajutat, de-a lungul timpului. Nu vreau să le dau numele pentru că ei se ştiu, mai ales că, după ce m-am întors de la CNSAS, m-am întâlnit şi le-am spus doar atât: să ştiţi că mi-am văzut dosarul şi notele voastre pe care le-aţi scris despre mine. Să vă fie ruşine“, atât a dorit Ion Căpăţână să comenteze în legătură cu acest subiect.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI