În luna aprilie, 234 de parlamentari au depus un proiect de lege prin care îşi acordă pensii speciale, iar pe 16 iunie, cu o urgenţă demnă de o cauză mai bună, acesta a şi fost adoptat.

În funcţie de numărul mandatelor, foştii parlamentari pot primi pensii între 1.600 şi 4.400 de lei pe lună, pensii care se adaugă la pensiile sistemului public. Mai mulţi foşti parlamentari de Argeş pot deja să îşi ceară drepturile, în virtutea calităţii de fost deputat sau senator, printre care Ion Burnei, Ion Mânzână şi Filip Georgescu, dar şi Înalt Prea Sfinţia Sa, Calinic, Arhiepiscop de Argeş şi Muscel.

Din 1990 până în prezent, România a avut 3.400 de parlamentari, ceea ce va costa bugetul cel puţin 1 milion de euro lunar, calculat la un singur mandat, când toţi aceştia vor atinge vârsta pensionării. Lor li se vor adăuga treptat alţi parlamentari.  În Camera Deputaţilor sunt, în prezent, peste 200 de parlamentari din care peste 100 aflaţi la al doilea mandat, 27 la al treilea mandat şi 12 deputaţi aflaţi la al şaselea sau al şaptelea mandat. În 2014, a fost abrogată legea care interzicea cumulul pensiei cu salariul, dată de Guvernul Boc, aşa încât, după intrarea în vigoare a legii pensiilor speciale, vor fi parlamentari care vor avea venituri minime cuprinse între 7.300 şi 10.500 lei pe lună.

De indemnizaţia specială beneficiază inclusiv deputaţii şi senatorii care au avut anterior intrării în vigoare a legii calitatea de parlamentar, în ciuda unor declaraţii publice ale unor parlamentari susţinători ai proiectului, cum că legea nu acţionează retroactiv şi de ea vor beneficia doar actualii parlamentari. Singurii care nu vor primi pensii speciale sunt deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie înfăptuită în calitatea de parlamentar.

Legea prevede acordarea unei indemnizaţii pentru limită de vârstă, care se dă pentru maximum 3 mandate: 1.500 de lei pentru un mandat, 2.300 lei pentru două mandate şi 4.400 de lei pentru trei mandate. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia va fi actualizată ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui parlamentar aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Pensiile speciale se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului şi se plăteşte de acestea.

În această calitate, de foşti parlamentari, vor primi pensii, pentru că, deşi nu au votat, şi mai mulţi parlamentari de Argeş din perioade mai vechi. Calea e deschisă de Ion Burnei, ieşit la pensie, de drept, luna trecută, din postura de subprefect de Argeş, care a bifat nu mai puţin de 3 mandate, deci se va alege cu minim 4.400 de lei pe lună, peste ceea ce i s-a calculat drept pensie de stat.

Fostul său coleg de „suferinţă” de pe băncile Camerei Deputaţilor, Filip Georgescu, cu două mandate la activ, se va trezi şi el cu 2.300 de lei mai mult în cont, în fiecare lună, doar aşa…. bonus pentru munca de la Parlament!
Printre cei ce vor primi însă pensie specială de parlamentar se numără şi ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a fost reprezentantul Argeşului în forul legislativ în legislatura 1990-1992, ca deputat din partea Frontului Salvării Naţionale. Astfel, după intrarea în vigoare a noii legi, domnia sa îşi va rotunji veniturile cu încă o pensie. Dat fiind însă că nu a avut decât doi ani de mandat, nu va primi întreaga sumă de 1.550 de lei în fiecare lună, ci doar o parte, proporţional cu timpul în care a  activat în respectiva legislatură! Acum, dacă tot i-a dat Dumnezeu un aşa noroc, va avea posibilitatea să înmulţească şi numărul actelor de caritate!

Deşi nu are încă vârsta de pensionare, în curând, şi Ion Mânzână se va bucura de acelaşi privilegiu. Fost deputat vreme de două mandate, între 2000 şi 2008, plus încă unul senator, din 1996 până în 2000,  îşi va putea revendica pensia specială de 4.400 de lei lunar!

Comments

comments