Fost director al Teatrului ”Davila” din Pitești, colaborator al Securității, elogiat în Enciclopedia Argeșului și Muscelului

0
473

Fost director al Teatrului ”Davila” din Pitești, colaborator al Securității, elogiat în Enciclopedia Argeșului și Muscelului. Constantin Dinu, membru PCR din 1946 și colaborator al Securității, fost director al Teatrului ”Al. Davila” din Pitești, apare în Enciclopedia Argeșului și Muscelului ca personalitatea marcantă a județului nostru. Nu îi contestăm funcțiile deținute în instituțiile publice din Argeș, însă din dosarele Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) aflăm că marea personalitate culturală Constantin Dinu a fost colaborator al Securității, ridicat la ”rangul” de rezident, care coordona mai mulți informatori.

Iată și ce este scris în Caietele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) despre acesta: ”Dinu Constantin, n. 26 octombrie 1922, com. Costeşti, jud. Argeş. Studii: Şcoala Pedagogică din Câmpulung Muscel şi Şcoala de ofiţeri TR (1945). Membru PCR din 1946. Profesia de bază: învăţător. Activitate şi funcţii: a luptat pe frontul de Vest cu gradul de sublocotenent, între 1945-1949, învăţător şi profesor la şcolile din Dăeşti, jud. Vâlcea, Costeşti-cartier Zorile şi la Gimnaziul din Costeşti, funcţionar la Sindicatul învăţământ al fostei Regiuni Piteşti (1949-1952), redactor la ziarul local „Secera şi Ciocanul” al Regiunii Piteşti (1954-1955), director al teatrului de stat „Al. Davila” din Piteşti (1955-1963), director al Palatului de cultură din Piteşti (1963-1965). În 1965 a fost recrutat în corpul împuterniciţilor pentru Regiunea Piteşti, apoi, din 1968, pe judeţul Argeş.

Într-o fişă a Securităţii se arăta că, „de la numirea sa a ţinut o strânsă legătură
cu organele noastre, sesizând unele aspecte din activitatea unor deservenţi ai cultelor şi ori de câte ori i s-a cerut concursul a sprijinit organele noastre, prin întocmirea de noi evidenţe privind cultele neoprotestante, cât şi deservenţii cultului ortodox, romano- catolic, mozaic etc. […] În urma sesizărilor şi a legăturii strânse cu organele noastre s-a ajuns la concluzia că ne poate sprijini mai activ în muncă, fapt pentru care, cu aprobarea organelor de partid, s-a trecut la recrutarea ca rezident, dându-i-se în primire 4 informatori, cu care lucrează mulţumitor, urmând a i se mai preda. Mai menţionăm că Dinu Constantin cântă în corul Palatului de cultură din Piteşti, cu care a făcut mai multe turnee în străinătate, ca: Polonia, Bulgaria şi Iugoslavia şi nu ne-a fost semnalat cu aspecte deosebite, ci, din contră, a sprijinit organele noastre în verificarea unor persoane. În concluzie, se poate aprecia că este un element capabil în munca ce i-a fost încredinţată şi se poate conta pe el, deoarece şi organele de partid ale judeţului Argeş îl apreciază, întrucât în mod permanent le informează cu diferite aspecte din activitatea deservenţilor de culte”.

În Enciclopedia Argeșului și Muscelului, fostul director al Teatrului ”Davila” este elogiat

Enciclopedia Argeşului şi Muscelului este o amplă lucrare în patru volume apărută între anii 2010 şi 2014 sub egida Consiliului Judeţean Argeş, a Primăriei Piteşti, a Universităţii din Piteşti, Muzeului Judeţean Argeş şi Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti. Sute de oameni, mulţi dintre ei profesori universitari şi cercetători, au lucrat la enciclopedie. În această lucrare este elogiat și fostul director al Teatrului ”Davila”, șu nu pentru ”contribuția de informator al Securității”, ci pentru ”contribuțiile aduse la diversificarea vieții spirituale din Argeş în a doua jumătate a secolului XX”, conform lucrării.

”DINU, Constantin (Secolul XX). Institutor, funcționar de stat, manager. Şcoala Normală Carol I, Câmpulung, Muscel. Activitate didactică: şcoli/gimnazii din Argeş, Vâlcea, Olt. Director: Teatrul Alexandru Davila, Piteşti (1958-1963); Palatul Culturii, Piteşti (1963-1968); Direcția Interjudețeană Argeş pentru Culte (1968-1980). Membru, Adunarea Eparhială Curtea de Argeş a Bisericii Ortodoxe Române. Distinct: component al Coralei Dumitru Georgescu-Kiriac, din Piteşti, turnee artistice în state europene. Contribuții la diversificarea vieții spirituale din Argeş în a doua jumătate a secolului XX. Aprecieri publice antume”, scrie în Enciclopedia Argeșului și Muscelului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here