Duminică, 25 octombrie, în Târgul nou din Topoloveni a fost aprins Focul lui Sumedru.

Ca în fiecare an, evenimentul organizat în ajunul Sfântului Dumitru a fost o adevărată sărbătoare, iar atmosfera a fost întreţinută de mai multe ansambluri folclorice din mai multe judeţe, dar şi artişti de renume.

Ansamblul folcloric“ Muguraşii Pietrei Craiului“ din  Zărneşti – Brasov, Grupul vocal „Rapsozii Oltului de Jos“ şi Ansamblul folcloric „Hora“ – Drăgăneşti Olt; Ansamblul folcloric „Dor“ din Băbeni – Vâlcea; Ansamblul „Liviu Dafinescu“ – Baia de Fier – Gorj; Ansamblul folcloric „Pomul Vieţii“ – Balş-Olt; Fanfara „Argeşul” a Teatrului Al.Davila;  Ansamblul folcloric „Hora“ – Albeştii de Argeş; Ansamblul folcloric „Bobocica“ – Băileşti – Dolj; Ansamblul folcloric „Braduleţul“ – Horezu; Ansamblul folcloric şi orchestra „Doina Bascovului“; Ansamblul folcloric „Datina Turdeană“ – Turda-Cluj; Ansamblul folcloric „Ciuleandra“ Topoloveni au încântat sutele de oameni prezenţi şi au încălzit atmosfera.

Voia bună a continuat cu recitalurile susţinute de solişti precum Tita Bărbulescu, Georgel Nucă,Graţian Bădescu, Ana Maria Iorgulescu, Eusebiu David şi Rodica Voicu.

În cadrul unei ceremonii de decernare a diplomelor pentru cuplurile care sărbătoresc 50 de ani de la căsătorie, primarul Gheorghiţă Boţârcă a premiat mai multe familii: Deaconu Mihalache şi Cornelia-Nataela, Ene Dan şi Ivenita, Lungu Ion şi Vasilica, Obagiu Marin şi Florica şi Petrică Nicolae şi Florica.

Traditia este legata de sarbatorirea Sfantului mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir – protectorul orasului Topoloveni. Imparatul Maximilian l-a prins si l-a pus in temnita pe Dimitrie pentru ca marturisea dreapta credinta. Un tanar crestin, Nestor, mergand la Sfantul Dimitrie in temnita, ii zise sa se roage pentru el fiidca vrea sa se lupte cu Lie, un om puternic din cetate.

Luand binecuvantarea lui Dimitrie, Nestor l-a omorat pe Lie. Afland ca Sfantul Dimitrie a indemnat la aceasta pe Nestor, maniindu-se, imparatul a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul in temnita. Facandu-se aceasta, indata marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, facand dupa moartea sa multe minuni si tamaduitoare tamaduiri. Din porunca Imparatului, s-a taiat apoi si capul Sfantului Nestor.

Traditia este specifica zonei muscelului, unica in tara. Dupa ce focul este aprins, intr-o explozie de bucurie, copiii striga: Hai la focul lui Sumedru, ca a prins Dumitru iedu!!!

Comments

comments