Vineri, 24 februarie, a fost convocata şedinta Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Arges, in vederea aprobarii Planului de masuri pentru combaterea focarelor de pseudopesta aviara/influenta aviara in doua gospodarii din comuna Mihaesti. Intrunirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Arges s-a facut ca urmare a confirmarii existentei  unor boli specifice pasarilor (pseudopesta aviara/influenta aviara) in cele doua gospodarii potrivit buletinelor de analiza emise de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti.

In acest context, s-a dispus in sarcina unitatii locale de sprijin de la nivelul comunei Mihaesti, masura lichidarii focarelor prin uciderea imediata a tuturor pasarilor din exploatatii si distrugerea acestora, precum si a tuturor materialelor sau deseurilor (furaje, asternuturi de paie, balegar) susceptibil a fi contaminate. De asemenea, au fost luate si alte masuri pentru a evita raspandirea bolii: curatarea si dezinfectarea cladirilor folosite pentru adapostirea pasarilor, respectarea unei perioade de vid sanitar pana la reintroducerea de pasari in exploatatii, depistarea si distrugerea oualelor produse in cele doua exploatatii, precum si a carnii de pasare provenita din acestea.

S-a dispus, totodata, efectuarea unei anchete epidemiologice, precum si delimitarea unei zone de protectie pe o raza de minim 3 km si a unei zone de supraveghere de 10 km. Prin Hotarare, Centrul Local a dispus in sarcina Garzii Forestiere notificarea administatorului fondului cinegetic din zona pentru a informa DSVSA in legatura cu prezenta de pasari moarte pe raza acestuia. Directia de Sanatate Publica va atentiona medicii de familie cu privire la obligatia de a fi informata orice suspiciune de boala.

Comments

comments