Flautul fermecat, la Filarmonica Piteşti

0
591

 

Joi, 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, Filarmonica Piteşti organizează un nou concert simfonic, „Flautul fermecat”.

Dirijorul Radu Ciorei este la prima colaborare cu orchestra simfonică a instituţiei, ca şi harpista Maria Bîldea. Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu revine, după un an, la Filarmonica Piteşti.

În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Concert pentru flaut, harpă și orchestră în Do major şi Antonin Dvořák – Simfonia nr. 6 în Re major, op. 60.

Radu Ciorei îmbină două specialităţi de bază ale profesiei, dirijatul simfonic şi spectacolul de operă. Are un repertoriu vast, liric şi simfonic, inclusiv prime audiţii de muzică românească. A absolvit Academia de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Emil Simon, desăvârşindu-şi studiile în Germania. A fost dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” şi  Filarmonica „Marea Neagră”, ambele din Constanţa, Teatrul de Operetă din Craiova. A colaborat cu artişti de marcă, precum Valentin Gheorghiu, David Ohanesian, Ştefan Ruha, Dan Grigore. A dirijat în săli din Italia, Coreea de Sud, Franţa, Belgia, Elveţia, atât spectacole de operă, cât şi concerte simfonice.

Ion Bogdan Ştefănescu a debutat la 14 ani ca solist pe scena Ateneului Român. De atunci și până în prezent a susţinut numeroase recitaluri şi concerte în ţară şi în străinătate (Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, S.U.A., Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia ș.a.). Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale de gen. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio şi la Televiziunea Română, dar şi la societăţi de radio din străinătate.

Maria Bîldea, o personalitate a vieții artistice din Grecia, a început să studieze harpa la opt ani, la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, patru ani mai târziu susţinând primul recital, iar la 18 ani, primul concert, ca solistă, la Ateneul Român. După absolvirea, în 1986, a Academiei de Muzică din Bucureşti, este angajată prim-harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploieşti. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990, după  care s-a stabilit la Atena, ca angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim-harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania și din Grecia, a susținut recitaluri și master-classes în România, Serbia și Franța, recitaluri în Marea Britanie, Germania, Canada, S.U.A., Spania, Cipru, Slovenia, Franța și în Grecia. De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here