Fiscul pregătește aplicația e-Popriri, prin care se va evita reținerea din conturi a unor sume mai mari decât datoriile

Fiscul pregătește aplicația e-Popriri, prin care se va evita reținerea din conturi a unor sume mai mari decât datoriile. ANAF pregăteşte o aplicaţie, e-popriri, prin care se doreşte automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare, astfel încât să se evite situațiile în care, din conturile bancare ale datornicilor, sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie poprite.

Acest lucru apare într-un recent proiect de ordin al instituției, aflat în dezbatere.

„Implementarea noului mecanism propus privind automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare de către organele fiscale din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită, are în vedere ca disponibilitățile bănești existente în conturile contribuabililor să nu fie afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare, astfel încât să nu producă sincope în activitatea desfășurată de aceștia, iar ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară să se realizeze cu operativitate, având în vedere că încetarea măsurii de înființare a popririi bancare se va efectua masiv, de la nivelul central al Fiscului, pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit”, explică reprezentanții agenției.

Prin aplicația e-Popriri se va face un schimb rapid de informații între Fisc, entitățile din subordinea sa și bănci. Această aplicație va fi folosită de o direcție specializată a Fiscului – Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare. Proiectul de ordin amintit este pentru a stabili că această direcție este organ de executare silită și că se va folosi, în acest sens, de viitoarea aplicație e-Popriri.

„În realizarea acestui mecanism, este necesară dezvoltarea sistemului informatic e-Popriri, care va fi utilizat la nivelul Direcției Generale de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare și va viza schimbul de informații între Fisc, organele fiscale centrale competente și instituțiile de credit, în ceea ce privește înființarea, suspendarea, continuarea și ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară”, mai scriu inițiatorii proiectului de ordin.

Aplicația e-Popriri va fi folosită pentru:

・ gestionarea centralizată a informațiilor legate de înființarea popririlor de către organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea și ridicarea popririlor generate prin aplicație, dar și actualizarea sumelor rămase de recuperat pentru care s-au înființat popriri;
・ centralizarea datelor la nivel național, astfel încât informațiile deținute de părțile implicare, Fisc și bănci să fie în concordanță;
・ obținerea de rapoarte, la nivel central, referitoare la stadiul sumelor aferente popririlor înființate.

Din iunie 2017, popririle bancare se comunică băncilor printr-un mecanism de procesare masivă, iar în sensul acesta Fiscul a pus la dispoziția instituțiilor de credit o platformă specială. Totuși, autoritățile recunosc că sunt probleme, deoarece fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, dar fără să știe de sumele deja virate de către celelalte instituții de credit.

Practic, în multe cazuri, această situație duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri, iar rezolvarea vine destul de greu. „Astfel, atât restituirea sumelor încasate în plus prin poprire, cât și procedura privind ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire se realizează într-o perioadă mai lungă de timp, ceea ce afectează activitatea economică a debitorilor”, lămuresc inițiatorii proiectului de ordin.

Fiscul a mai inițiat recent un proiect referitor la popriri. Mai precis, se vor majora plafoanele în funcție de care se aplică popririle bancare.

În esență, autoritățile vor să majoreze plafoanele în funcție de care se decide înființarea unei popriri. Astfel, lucrurile vor sta în felul următor:
・ în cazul marilor contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante va creşte de la 3.000 la 40.000 de lei;
・ în cazul contribuabililor mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante va creşte de la 1.500 la 40.000 de lei;
・ în cazul contribuabililor mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante va creşte de la 500 la 10.000 de lei;
・ în cazul persoanelor fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante va creşte de la 100 la 2.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here