Potrivit declaraţiei preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, firmele private care au fost victimele unui cartel sau instituțiile publice care au fost păgubite prin trucări de licitații pot cere despăgubiri în instanță, după ce România va adopta Directiva europeană care prevede acest lucru.

„Când cineva încalcă Legea concurenței și face un cartel, se emite o decizie de amendare a acelor companii și amenda se duce la buget, eventual se poate da și o sancțiune penală, deci cineva merge la închisoare. În schimb, cei care suferă, victimele acestor creșteri de prețuri, nu primesc nicio compensație.

Ce vrea Comisia Europeană este ca victimele să poată să ceară și ele despăgubiri. Astfel, e mult mai ușor să ceară despăgubiri dacă au dovezi pe care le furnizează statul. Anumite informații existente în dosarele de investigație ce aparțin autorității de concurență se pot comunica victimelor și pe baza acelor dovezi să poată cere despăgubiri în instanță.

Undeva în acest an, dacă reușim în vară, dacă nu în toamnă, să transpunem în legislația internă Directiva, iar din acel moment datele Consiliului Concurenței vor fi disponibile pentru victime. Eu mi-aș dori ca printre primele care beneficiază de această nouă oportunitate să fie instituțiile publice care au fost păgubite prin trucări de licitații”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI