RĂZBOIUL CONSTRUCTORILOR Pentru că regele neîncoronat al lucrărilor cu statul, Grigore Dobre de la Zeus, nu mai răspunde la „butoane”, iar Axinte de la Argecom s-a îndreptat spre alte judeţe cu o climă mai caldă, liderii PSD Argeş au scos la încălzire o nouă generaţie de constructori, una care nu mai are respect nici faţă de predecesorii, dar nici faţă de licitaţii. Un exemplu este cel al firmei Alpha Desing Group, care, printr-un proces deschis la Curtea de Apel Piteşti, împotriva unei soluţii dată de CNSC, este pe cale să arunce în aer o investiţie de 14 milioane de euro la Curtea de Argeş. Ascensiunea economică şi financiară pe care o au mulţi miliardari de carton ai judeţului nostru este strâns legată de mediul politic argeşean, pe care l-au căpuşat vreme de 20 de ani. Afacerile pe bani publici au fost întotdeauna un borcan cu miere, din care s-au înfruptat atât oamenii de afaceri, cât şi politicienii. Şi, aşa cum spune ÎPS Calinic, „toate vremurile şi-au vreme”, vine o zi când lupii mai tineri, crescuţi pe lângă un partid, îşi cer dreptul la o halcă mai mare, sătui să tot primească câte-o ciosvârtă. Partea proastă este că acest război nu produce efecte doar în interior, el având conotaţii şi în exterior. Cel mai bun exemplu este cel al unor firme de construcţii, care, în dorinţa de a pune mâna pe cât mai multe lucrări finanţate din bani publici, fac praf licitaţiile prin zeci de contestaţii şi procese, iar efectul devine unul garantat: milioane de euro stau blocate cu lunile sau chiar cu anii şi nimeni nu beneficiază de pe urma acestor investiţii, multe fiind la un pas să piardă finanţarea. Una dintre bătăliile de acest gen se dă în această lună la Budeasa, pentru un proiect în valoare de 115 miliarde de lei vechi, bani cu care urmează să se execute lucrări de canalizare, alimentare cu apă, asfaltare de drumuri şi reabilitare a unor clădiri în această comună. Cel care a contestat de această dată licitaţia este – culmea! – un „Zeu” al lucrărilor cu statul de ani de zile, Grigore Dobre, de la Zeus SA.

Zeus, învins de zeii cei mici ai PSD

Om de casă al PSD-ului, cel care câştiga lucrările finanţate din bani publici şi dacă nu participa la licitaţii, Dobre s-a văzut acum în situaţia să fie dat la o parte de la caşcaval tocmai de doi juni crescuţi în grădina social-democraţilor argeşeni: Cătălin Nicolau, soţul directoarei Alina Nicolau, şefa Drumarg, societate aflată în subordinea CJ, şi de Mircea Şerban, nepotul lui Gheorghe Şerban, directorul firmei Autopro Mond Bascov. Supărarea lui Dobre de la Zeus nu este că a pierdut licitaţia de peste 100 de miliarde de lei de la Budeasa, ci faptul că doi mânji, care pe vremuri luau aprobare de la el să intre în Consiliul Judeţean, au ajuns acum să-i dea cu flit taman lui, regele neîncoronat al lucrărilor pe bani publici. Supărat că mai-marii din PSD Argeş l-au trecut pe banca de rezerve, adică doar pe post de observator la licitaţii, Dobre s-a apucat de scris şi i-a făcut de râs pe cei doi şi firmele lor (SC Valah Construct Grup şi SC Alpha Desing Grup) chiar la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Nu de alta, dar să afle şi cei de la Bucureşti către cine sunt, mai nou, direcţionate licitaţiile din Argeş.
„Domnule Preşedinte… Subscrisa SC Zeus SA, reprezentată prin director general Grigore Dobre, formulăm prezenta contestaţie solicitând anularea de atribuire a contractului de achiziţie publică al autorităţii contractantă, comuna Budeasa… Din datele pe care le deţinem despre asocierea SC Valah Costruct Grup (firmă condusă de Mircea Şerban), SC Alpha Desing Build Grup (firmă condusă de Cătălin Nicolau) şi SC Proiect Infra 2005, liderul asocierii, Mircea Şerban, avea la momentul depunerii bilanţului pe 2010 doar 6 angajaţi şi o cifră de afaceri de 1.574.772 RON. Celălalt asociat, SC Alpha Desing, a fost înfiinţat în luna ianuarie 2011 şi nu există niciun fel de date despre structura personalului şi a cifrei de afaceri până la această dată. În această situaţie, nu mai înţelegem cum de această asociaţie îndeplineşte o condiţie minimă de calificare, impusă prin fişa de date a achiziţiei…Luând în considerare şi susţinerea acordată de SC Asesoft Internaţional, în cuantum de 13.100.000 de euro, susţinere acordată pentru îndeplinirea cerinţei minime de calificare, nu putem înţelege cum acest susţinător va pune efectiv la dispoziţia asocierii celor trei firme aceste fonduri, întrucât, aşa cum bine ştim, legislaţia în vigoare interzice împrumuturile între persoanele juridice. Lichidităţile financiare reale la dispoziţia asocierii celor trei firme nu există, având în vedere şi faptul că, din datele existente, nici măcar cifrele de afaceri ale membrilor asocierii nu se ridică la valoarea de 7.000.000 de lei…”.

„Voinţa politică ar trebui să se manifeste în rezolvarea problemelor, şi nu în împiedicarea lor”

Părăsind Budeasa, ne îndreptăm către o altă licitaţie care ţine prima pagină a presei locale: cea de la Curtea de Argeş, unde, pentru un proiect de 14 milioane de euro privind modernizarea a 40 de străzi, se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte între mai multe firme de construcţii. În fine, după mai multe rânduri de licitaţii şi contestaţii, primarul Ninel Diaconu a răsuflat uşurat, deoarece, săptămâna trecută, CNSC a decis continuarea procedurilor de atribuire, Primăria urmând să treacă la evaluarea ofertelor. Numai că… surprize, surprize… După ce PSD-iştii i-au acuzat pe cei din PDL că blochează licitaţia de la Curtea de Argeş, mai nou, acum, când lucrările stau să înceapă, o nouă problemă a apărut la orizont. De această dată dinspre PSD. Tânăra speranţă Cătălin Nicolau, patronul de la SC Alpha Desing Build Grup, cel pe care Dobre de la Zeus l-a contestat la Budeasa că nu are bani nici să treacă strada, a atacat la Curtea de Apel Piteşti respingerea contestaţiei făcute de firma sa la CNSC, cerând suspendarea continuării licitaţiei. Dacă însă judecătorii de la Curtea de Apel vor suspenda, Doamne fereşte, licitaţia – a patra oară în câteva luni de zile! – cerând reluarea procedurilor, atunci cei 14 milioane de euro, cea mai mare investiţie din istoria acestui oraş, se vor pierde.
Despre această nouă problemă apărută, primarul Ninel Diaconu ne-a declarat: „Acest domn Nicolau nu ne contestă pe noi, ca parte contractantă, ci o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Pe noi nu are cu ce să ne conteste, mai ales că el nu a participat la licitaţie. Este absurd aşa ceva! O ciudăţenie, după părerea mea, ce vrea să facă acest domn, dar trăim în România şi este posibil orice. Democraţia are şi plusuri şi minusuri, dar eu cred că acest domn Nicolau face chestia asta ca cineva să vină şi să-i spună „ia, mă, ceva şi pleacă!”, deoarece refuz să cred că ar fi altceva la mijloc, mai ales din partea politicului. În astfel de situaţii, consider că ar trebui ca voinţa politică să se manifeste în rezolvarea problemelor, şi nu în împiedicarea lor. Sper de asemenea ca instanţele de judecată să dea o decizie dreaptă, mai ales că la mijloc este modernizarea unui oraş şi de îmbunătăţirea calităţii vieţii unor oameni”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI