Final de proiect Teatru şi Viaţa – prezentarea rezultatelor, vineri, 19 februarie, la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu din Piteşti

“Teatru şi Viaţa” – Proiect finanţat prin granturile Spaţiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Cu ocazia încheierii proiectului „Teatru şi Viaţa”, iniṭiatorii programului şi elevii implicai în derularea acestuia vặ invitặ vineri, 19 februarie 2016, ora 11.00, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti, să participaţi la o prezentare a rezultatelor acestuia şi a impactului asupra societặṭii civile. De asemenea, în cadrul conferinţei de presặ veţi putea urmặri o scenetă de teatru, pusă în practică la Iaşi, care aduce în centrul atenţiei problema discriminặrii elevilor din România care aparţin diferitelor minorităţi.

Proiectul, finanţat cu suma de 35.804,76 Euro şi derulat de cặtre Asociaţia pentru Dialog Intercultural, in parteneriat cu Institutul Român pentru Drepturile Omului, Colegiul Naţional Octav Onicescu, Bucureşti, Liceul Teoretic Bulgar „Hristov Botev”, Bucureşti  şi Colegiului Naţional ”Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeş a avut ca scop sensibilizarea cetăţenilor cu privire la pericolul discriminării şi necesitatea respectării drepturilor omului şi a valorilor democratice. Astfel, pe o perioada de un an, elevi din trei licee (Colegiul Naţional Octav Onicescu din Bucureşti, Liceul Teoretic Bulgar „Hristov Botev”, Bucureşti  şi Colegiului Naţional ”Vlaicu Vodă” din Curtea de Arges) au promovat toleranţa şi respectul faţă de diversitatea sociala prin ’’teatrul opresaţilor’’. Dupặ un training la Curtea de Arges în care 45 de elevi de la cele trei licee partenere au învăţat cum sặ promoveze drepturile omului ṣi valorile democraţiei europene prin „teatrul opresaṭilor a urmat o adevaratặ „ stagiune teatralặ”.

Stagiunea teatrala a inclus reprezentatii în Timişoara, Iaşi, Cluj şi Bucureşti, in cadrul carora elevii „actori” i-au incurajat pe cetatenii „spect-actori” sa ia atitudine împotriva discriminării, homofobiei, rasismului, xenofobiei si a discursului instigator la ură. De asemenea, in cadrul proiectului, in scolile implicate s-au constituit echipe de teatru, iar elevii actori din grupul tinta au devenit multiplicatori în liceele  din care provin  cu scopul promovarii justiţiei sociale.

„Teatru şi Viaţa” este un proiect care se adresează unei întregi societăti, un proiect de constientizare a rolului negativ al discriminarii şi de îndrumare a cetatenilor de a lua atitudine împotriva încălcării drepturilor omului prin exercitarea cetăţeniei active.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014
       
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org; www.fondong.fdsc.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here