Peste o treime dintre șoferii români depăşesc aproape zilnic viteza legală. 1 şofer din 2 nu îşi doreşte interzicerea radarelor neinscripţionate

FII TREAZ LA VOLAN!

  • În ultimii 10 ani (perioada 2011 – 2020), viteza a provocat, în medie, un sfert din numărul total al persoanelor decedate în accidente rutiere în România și, de asemenea, 23% din numărul persoanelor rănite grav;
  • 6 din 10 şoferi care au participat la sondajul desfăşurat în cadrul campaniei FII TREAZ LA VOLAN! consideră că viteza excesivă/ depăşirea vitezei legale reprezintă un risc crescut pentru siguranţa rutieră. Cu toate acestea, aproape 4 şoferi din 10 recunosc că depăşesc chiar și zilnic viteza legală;
  • Cele mai multe depăşiri ale limitelor de viteză au loc pe drumurile din afara localităţii, conform unui sondaj realizat în cadrul campaniei FII TREAZ LA VOLAN;
  • Peste jumătate dintre şoferi au declarat că nu îşi doresc interzicerea radarelor neinscripţionate în România;
  • Ediţia a VI-a a campaniei naţionale FII TREAZ LA VOLAN!, care se desfăşoară între 15 iulie – 30 septembrie 2021, atrage atenţia asupra obiceiurilor periculoase din trafic – de la neadaptarea vitezei la nesemnalizarea manevrelor sau nepăstrarea distanţei de siguranţă.

Viteza reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave la nivel naţional, ponderea sa în statisticile anuale de profil fiind de aproximativ 20% din total. Doar în 2020, viteza a fost principala cauză a accidentelor rutiere grave, provocând 17,3% din acestea.

În ultimii 10 ani (perioada 2011 – 2020), viteza a provocat, în medie, un sfert din numărul total al persoanelor decedate în accidente rutiere şi, de asemenea, 23% din numărul persoanelor rănite grav, mare parte dintre acestea rămânând cu sechele posttraumatice severe.

De altfel, 6 din 10 şoferi care au participat la un sondaj online desfăşurat în cadrul campaniei FII TREAZ LA VOLAN! consideră că viteza excesivă/depăşirea vitezei legale reprezintă un risc crescut pentru siguranţa rutieră. Cu toate acestea, aproximativ 4 şoferi din 10 depăşesc aproape zilnic viteza legală, în special pe drumurile din afara localităţii.

Sondajul, la care au participat aproape 4.000 de şoferi, a relevat doar unul dintre obiceiurile periculoase din trafic ale şoferilor români, obiceiuri care pot părea „mici”, dar care, de fapt, cresc semnificativ riscul unui accident rutier. Tocmai de aceea, ediţia a VI-a a campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră FII TREAZ LA VOLAN! aduce în prim plan tocmai aceste obiceiuri periculoase la volan, de la depăşirea vitezei legale sau neadaptarea acesteia la condiţiile de drum până la nepăstrarea distanţei în trafic, lipsa semnalizării, încadrarea incorectă şi nu numai.

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” este iniţiat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi se derulează cu sprijinul Poliţiei Române, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, campania este realizată cu sprijinul Partenerilor OMNIASIG VIG, ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări, GENERALI România, EUROINS România, GRAWE România, GROUPAMA Asigurări, DESTINE Broker, GOTHAER Asigurări-Reasigurări, FUNK România, Renomia SRBA Insurance Boker, ASISOFT Broker, INTER Broker, ECLAIMS, AON România, MILLENIUM Insurance Broker, FABRICA de Asigurări, GARANTA Asigurări, DAW Management Broker, GLOBASIG Broker şi LION Broker.

Proiectul se desfăşoară cu sprijinul Asociaţiei motoADN şi al TĂTUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise către publicul larg şi cu sprijinul Partenerilor Media RFI România, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROŢI.ro şi AutoŞtiri.ro.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan şi Instagram.com/treazlavolan.

Rezultatele sondajului

7 şoferi români din 10 consideră că măsurile existente şi acţiunile desfăşurate, în acest moment, în România pentru reducerea accidentelor rutiere provocate de viteza excesivă/ depăşirea vitezei legale nu sunt suficiente, arată sondajul desfăşurat în cadrul proiectului #treazlavolan.

Comments

comments