Ce oferă oaspeţilor săi FESTIVALUL CAȘCAVALULUI DE BRĂDULEȚ? Pentru al treilea an consecutiv, comuna Brăduleţ îmbracă straie de sărbătoare, oferind turiştilor o incursiune inedită în fascinanta lume a tradiţiilor culinare şi meşteşugăreşti de pe Valea Vâlsanului. Timp de trei zile, în perioada 13-15 iunie 2014, pitoreasca aşezare din nordul Argeşului îşi dezvăluie comorile din lada de zestre, în cadrul unui eveniment unic: Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ.

Vineri – Să înceapă sărbătoarea la Brădet!
A treia ediţie a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ debutează vineri în satul Brădet, leagăn de istorie şi spiritualitate, în care legendele se împletesc cu tradiţiile şi obiceiurile. Prima zi a Festivalului se desfăşoară în intervalul 15.30-22.00. Oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu delicatesele culinare specifice bucătăriei locale, la loc de cinste în standurile producătorilor fiind renumitul caşcaval, pe care numai gospodarii din Brăduleţ ştiu să-l prepare ca nimeni alţii. Meşterii populari locali, păstrători de credinţă ai tradiţiilor străvechi, vor scote din lada de zestre meşteşugurile ce păreau uitate de vreme: femeile satului vor ţese la război şi vor încondeia ouă, iar pictorii şi sculptorii locali aduc în faţa vizitatorilor arta penelului şi a cioplirii în lemn. Pe parcursul primei zile a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ, atmosfera va fi întreţinută permanent de talentaţi artişti populari ai Argeşului, spectacolul folcloric urmând să se încheie cu recitalul interpretului sibian Robert Târnăveanu.
Ce pot vizita turiștii în satul Brădet?
■ „Cozia cea mică”, biserica monument istoric „Înălțarea Domnului”, ctitorită din vremea lui Mircea cel Bătrân, cu tezaurul ei religios și istoric, cu elemente unice de arhitectură, pictură și patrimoniu și cu muzeul care adăpostește adevărate comori.
■ Schitul Brădet, locaș aproape neomenesc ca poziționare și frumusețe, loc al miracolelor Sfântului Nectarie, acolo unde se află și parte din moaștele sfântului tămăduitor. Obiectiv religios de valoare din patrimoniul monahal al Argeșului.
■ Stațiunea balneoclimaterică Brădet, celebră pentru curele cu ape minerale sodice, bicarbonate, sulfuroase, clorurate, iodurate, utilizate pentru tratarea unei game largi de afecțiuni (neuromotorii, posttraumatice, renale, hepato-biliare, digestive, endocrine), dar și a tot mai întâlnitelor stări de surmenaj fizic și intelectual și a asteniei.   
Sâmbătă – Poftiţi la caşcaval în inima comunei Brăduleţ!
Sâmbătă, sărbătoarea continuă în satul Brăduleţ, cu o nouă invitaţie la răsfăţ gastronomic. Petrecerea câmpenească începe la ora 12.00 şi se va întinde până după lăsarea întunericului. Producătorii locali, adevăraţi maeştri în prepararea delicatesei gastronomice care dă numele festivalului, îşi vor expune produsele în cadrul standurilor special amenajate şi vor dezvălui turiştilor secretele reţetei moştenite din străbuni. Meşteşugarii satului, oameni simpli, dar dăruiţi cu har, vor reînvia atmosfera satului de altădată, oferind adevărate demonstraţii de talent şi migală. Pe parcursul întregii zile, ansamblurile din judeţ şi din patrimoniul cultural al localităţii vor invita oaspeţii la joc şi voie bună, într-un nou maraton de folclor autentic. Finalul celei de-a doua zile a Festivalului aparţine unei îndrăgite vedete a cântecului popular, Nineta Popa.    
Ce pot vizita turiștii în satul Brăduleț?
■ Ați atins vreodată un monument al naturii? O puteți face în satul Brăduleț, acolo unde – în imediata vecinătate a locației festivalului – se află un astfel de monument, un nuc care are peste 350 de ani. Martor al istoriei, al spiritualității, al vremurilor trecute, protector al comunității pentru vremurile viitoare.
■ Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” – centrul spiritual al satului Brăduleț, ridicată pe ruinele unui edificiu religios construit de Constantin Brătianu, în vremurile în care numele familiei sale era unul și același cu numele localității. Actualul locaș uimește prin pictura interioară cu elemente deosebite, zugrăvite în culori vibrante, una dintre scene marcând vizitatorii și drept-credincioșii chiar de la intrare, așa cum este scena Judecăţii, asemănătoare celei de la Voroneţ.
■ În curtea Bisericii se află unul dintre monumentele istorice ale Argeșului, o cruce de piatră datând din secolul al XVII-lea, ridicată acum sute de ani în apropierea movilei pe care stătea biserica Brătienilor.
Duminică – Festivalul continuă la Galeş
Duminică, de la ora 12.00 până la 22.00, satul Galeş îşi invită oaspeţii la petrecere. Leagăn de tradiţie şi cultură, Galeşul va oferi turiştilor ocazia de a descoperi pe viu miracolele artei meşteşugarilor locali. Bijuterii în lemn născute din truda sculptorilor, ţesături preţioase şi de o fineţe fără egal confecţionate de femeile satului, broderii în ceară realizate cu migală de artiştii în încondeierea ouălor şi adevărate opere de artă create de pictorii din Galeş – toate acestea reprezintă o parte din bogata ofertă de tradiţii cu care găleşenii îşi întâmpină vizitatorii în cea de-a treia zi a Festivalului. Bunătățile gastronomice specifice, în frunte cu renumitul cașcaval, vor reprezenta din nou o invitație la o desfătare culinară cu produse proaspete și o incursiune expozițională în procesul meticulos, moștenit din străbuni, al preparării acestor delicii autentice românești. Duminică, la Galeș, și-au anunțat prezența – pentru degustare și voie bună – reprezentanții autorităților publice județene și alți numeroși oaspeți. Scena festivalului permite, prin prezenţa numeroaselor ansambluri folclorice județene și locale cu renume național, transformarea evenimentului turistic într-o adevărată sărbătoare, care se va încheia cu un concert oferit de marea artistă a cântecului popular, Steliana Sima.

Ce pot vizita turiștii în satul Galeș?
■ Muzeul Etnografic al Satului. Un reper pentru zestrea etnografică a județului, protectorul valorilor tradiționale și istorice locale, obiectiv turistic în care vizitatorii pot descoperi de la farmecul odăilor țărănești de altădată la curățenia bucătăriei tradiționale, de la frumusețea costumelor populare la pitorescul îndeletnicirilor tradiționale femeiești și bărbătești, de la istoria satului la palmaresul artiștilor săi.
■ Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, inima spiritualității din Galeș, cu muzeul ei organizat prin reasamblarea celei mai vechi case din sat, locul în care anual prinde viață un obicei unic în Argeș și anume Masa Împăcării, obicei în cadrul căruia toată suflarea satului și toți fiii plecați de acasă se reunesc de Paște și sărbătoresc împreună Învierea Domnului.
Valea Vâlsanului este singurul loc unde, conform studiilor, supravieţuieşte încă aspretele, pește care reprezintă un relict terţiar și totodată unicat mondial. Punct de plecare pentru numeroase trasee turistice și montane, loc de agrement pentru cei care iubesc enduro, mountain-bikingul, evadările pe ATV, plimbările în natură, campingul, pescuitul sau vânătoarea, Valea Vâlsanului își așteaptă oaspeții la Festivalul Cașcavalului de Brăduleț. De asemenea, localitatea dispune de o generoasă ofertă de cazare, în cadrul unităţilor de agroturism.
Date de contact:
E-mail: festivalulbradulet@gmail.com
Web: http://www.festivalulcascavaluluidebradulet.ro
Facebook: http://www.facebook.com/festivalul.cascavaluluidebradulet

Comments

comments

DISTRIBUIȚI