Federația Sanitas, noi negocieri cu miniștrii Muncii și Sănătății

Federația Sanitas luptă pentru drepturile angajaților din sănătate și asistență socială.

Biroul executiv al Federaţiei Sanitas din România a avut, pe data de 10 august, o întâlnire informală cu miniştrii Muncii şi Sănătăţii, la care a pus în discuţie problemele cu care se confruntă sistemul sanitar în prezent şi a cerut reprezentanţilor Guvernului răspunsuri privind rezolvarea unor probleme punctuale, respectiv clarificări în ceea ce priveşte contractul individual de muncă pe timp parţial pentru medicii din unităţile sanitare publice şi plata gărzilor suplimentare în afara normei bază la salariul de bază actual începând cu 1 octombrie 2016, rezolvarea diferenţelor salariale dintre spitalele clinice şi neclinice având în vedere că aceste unităţi îşi desfăşoară activitatea cu personal care are aceeaşi pregătire şi competenţe profesionale, precum şi corecţia unor inechităţi pe grad, funcţie, treaptă şi nivel de studii în cazul salariaţilor din DSP-uri (funcţionari publici), personalul TESA administrativ, creşe şi asistenţă socială, care au fost excluşi din OUG 20/2016 şi nu beneficiază de majoraea în medie de 10% începând cu 1 august 2016.

„De exemplu, un infirmier ajunge la un salariu de bază de 1.710 lei la un spital judeţean de urgenţă, în timp ce un economist cu studii superioare va avea un salariu de bază cuprins între 1.400 şi 1.800 lei. Solicitarea Federaţiei Sanitas este pentru rezolvarea şi acestor inechităţi având în vedere importanţa muncii pe care o prestează şi faptului că şi ei sunt parte a actului medical, şi nu e corect ca unii să primească majorări iar alţii nu! Din păcate, răspunsul a fost că nu sunt bani! Că au fost alocate deja 2,3 miliarde pentru rezolvarea corecţiilor pentru sistemul bugetar, din care 1 miliard a fost pentru Sănătate. Am primit doar promisiuni că la jumătatea lunii septembrie va fi modificată Ordonanţa 57 din 2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice printr-o altă Ordonanţă de Urgenţă.

În ce priveşte efortul financiar, pentru rezolvarea problemelor personalului exclus din familia ocupaţională de funcţii bugetare sănătate şi asistenţă socială, acesta va fi în jur de 5 milioane de lei pe lună (funcţionari public, TESA şi administrativ), iar pentru plata gărzilor în cazul medicilor, este de 100 milioane pe lună.

Noi am solicitat, de asemenea, să se ia în calcul şi sporurile rămase în afara salariului de bază (spor de tură 15%, spor repaus săptămânal, sărbători legale, spor de calculator 15%, spor de titlul ştiintific doctor şi sporul de condiţii de muncă) la întregul personal sanitar şi să se calculeze, ca şi la medici, la salariul de bază actual, nu la cel din 2009.

Propunerea Federaţiei Sanitas a fost ca tot personalul sanitar să beneficeze de plata sporurilor la salariul de bază din OUG 20/2016, începând cu data de 1 octombrie 2016 ca şi la medici.

În cazul în care nu se rezolvă solicitările noastre şi luând în considerare nemulţumirea şi frustrarea tuturor categoriilor de personal, datorate acestei discriminări privind salarizarea, începând cu luna septembrie, luăm în calcul chiar declanşarea unor acţiuni de protest, chiar grevă generală.

Cei doi miniştrii au spus că rezolvarea inechităţilor semnalate se va face doar printr-o nouă lege a salarizării, care va începe a fi scrisă la 1 septembrie” ne-a declarat Doina Fănică,președinte Sindicatul Sanitas Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.