Federaţia Sanitas cere Senatului modificarea legislaţiei necesare pentru înlesnirea completării studiilor pentru asistenţii medicali absolvenţi de şcoli postliceale

Reprezentanţii Biroului Operativ al Federaţiei SANITAS s-au întâlnit marţi, 27 septembrie, cu  Ecaterina Andronescu – preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, pentru a discuta pe marginea solicitării de modificare a Legii nr. 1/2011 a Educaţiei naţionale, în sensul facilitării accesului asistenţilor medicali absolvenţi de şcoală postliceală, la o formă cât mai scurtă de completare a studiilor până la nivelul universitar.

„Datorită diferenţelor majore de salarizare între asistenţii medicali cu studii post-liceale şi cei cu studii superioare (universitare), conform OUG 20/2016, şi ca urmare a multiplelor sesizări venite în rândul membrilor noştri de sindicat care reclamă aceste diferenţe şi care desfăşoară aceeaşi activitate, cu aceleaşi atribuţii şi responsabilităţi în fişa postului, dar cu forme de pregătire diferită, Federeaţia Sanitas din România a solicitat, printr-o adresă scrisă Senatului Românei, prin comisia de specialitate, să susţină proiectul de lege pntru modificarea articolului 174, aliniatul 6, din Legea 1/2011.

Noi am propus şi o formă care ar reuşi să rezolve cerinţa: “În învăţământul superior şi în domeniul sănătate, universităţile, în baza autonomiei universitare, pot recunoaşte, cu respectarea condiţiilor stabilite de Senatul Universităţii, creditele de studii transferabile obţinute în învăţămânul post liceal sanitar”.

Precizăm faptul că la ora actuală, există două forme de pregătire pentru asistenţii medicali: studii post liceal şi studii universitare. Activitatea lor este aceeaşi, însă cu o diferenţă importantă la salarizare. Am solicitat acest lucru pentru a da posibilitatea asistenţilor medicali să acceadă pe noi nivele de studii care să îi îndreptăţească la o salarizare conformă cu principul „la muncă egală, salarizare egală” Această modficare solicitată de noi ar trebui să facă posibilă, la nivelul universităţilor, crearea unor cicluri scurte de copletare a studiilor” ne-a declarat Doina Fănică, preşedinte Sindicatul Sanitas Argeş. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here