Federația SANITAS cere consultare publică pentru discutarea noii Legii a salarizării și anunță mișcări de protest

Federația SANITAS cere consultare publică pentru discutarea noii Legii a salarizării și anunță mișcări de protest. Azi a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Sanitas ca urmare a adoptării de către Guvern a unui memorandum privind realizarea unei noi legi a salarizării. Sindicaliștii acuză Guvernul că promovează măsuri ce duc la scăderea veniturilor, adică exact ceea ce au promis în campanie că NU vor face!
Guvernanții vor să reducă la doar 20% sporurile angajaților din sănătate și asistență socială și eliminarea unor beneficii. De cealaltă parte, Federația Sanitas amenință cu proteste și cer discuții pentru stabilirea condițiilor din lege.

COMUNICARE PUBLICĂ

Consiliul Național al Federației SANITAS din România, întrunit în data de 18 martie 2021 a luat act de Memorandumul cu tema ”Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice” aprobat în ședința de guvern de miercuri, 17.03.2021.

Unele dintre principiile enunțate în acest document sunt din start greșite, în opinia noastră, și pun bazele viitoarelor reduceri de venituri din sistemul bugetar, reduceri pe care coaliția de guvernare a negat în permanență că le va promova!

Raportarea coeficienților de salarizare la salariul minim brut pe țară aflat în plată, de 2300 de lei, față de cel de 2500 de lei la care se raportează acum în Legea 153/2017 este primul semnal de alarmă pentru salariații bugetari.

De asemenea, limitarea sporurilor la maxim 20% pentru fiecare salariat, va afecta cu siguranță în mod special salariații din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ, sisteme în care sporul pentru asigurarea continuității (spor de noapte, spor pentru sâmbete, duminici și sărbători legale) ocupă aproape în totalitate procentul de 20%, iar stabilirea sporului de condiții de muncă, în sumă fixă, până la 25% din salariul minim brut pe țară, va aduce reduceri considerabile de venituri tuturor categoriilor de salariați din aceste sisteme.

În aceste condiții, Federația SANITAS privește cu îngrijorare și scepticism strategia Guvernului în ceea ce privește reașezarea salarizării personalului plătit din fonduri publice și este pregătită să reacționeze prompt pentru apărarea intereselor membrilor săi, luând în calcul toate formele de luptă sindicală!

Vom solicita în regim de urgență organizarea de întâlniri cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu cei ai Ministerului Muncii pentru discuții atât pe marginea Memorandumului cât și a viitoarei legi a salarizării, cu speranța că guvernanții vor trata cu maximă seriozitate instituția dialogului social și vor elabora cu reală transparență modificările pe care le doresc aduse sistemului de salarizare a bugetarilor, ținând cont de opinia reprezentanților salariaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here