Binecunoscutul medic nutriționist și cercetător în domeniul alimentar Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani.
Anunțul trecerii sale către veșnicie a fost făcut vechea sa colaboratoare şi prietenă Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la un spital din Capitală, unde era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni, și va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului.
Profesorul Mencinicopschi (n. 1 mai 1949, comuna Domnești, județul Argș – 19 octombrie 2022) a fost biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.
A absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie-Biochimie, ca șef de promoție.
Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).
A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti. Doctor în biologie (1984) cu teza Tehnologii de obținere și utilizare a preparatelor enzimatice microbiene.
A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.
Deține 23 brevete de invenții.