Faci zgomot în casă? Amendă de 1.500 de lei! Legea a trecut de Senat

0
284

Senatul a adoptat, în ședința de miercuri, 8 martie, propunerea legislativă prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile în locuințe și instituții publice și amenzi pentru depășirea acestor limite. Astfel, zgomotele din locuință care depășesc 35 de decibeli în timpul zilei și 30 decibeli în orele de odihnă de la prânz sau din timpul nopții vor atrage sancțiuni, iar acolo unde nu se vor putea face măsurători exacte, constatarea contravențiilor va fi pe baza propriilor simțuri ale agentului constatator.

Potrivit propunerii legislative, constituie contravenție tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, între orele 7:00 – 14:00 și 16:00 – 23:00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustica de 35 dB, măsurat în interiorul locuinței sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical.

Tot contravenție constituie și depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuințe între orele 14:00 – 16,00 și 23:00 – 7,00 măsurat în condiții similare. Pentru intervalul orar 23;00 -7:00, nivelul stabilit este de 35dB.

Contravențiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniștii publice pot fi constatate nu doar de către ofițerii sau agenții de poliție, ci și de către primar, împuterniciții acestuia, ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din Jandarmerie, polițiștii de frontieră.

Dacă prevederile legii sunt încălcate, amenzile se ridică până la 1.500 de lei și se pot majora cu jumătate, în cazul repetării contravențiilor.

Senatul a fost prima camera sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here