„Fabrica lui Moș Crăciun” produce mii de globuleţe în fiecare an. Toate ornamentele Argcoms sunt realizate manual

Mii de globuleţe fabricate şi pictate de mână pleacă, an de an, de la Curtea de Argeş către toate zările Pământului înveselind Crăciunul pe toate meridianele, din România în America şi Australia.

ARGCOMS, fabrica de globuri din sticlă de la Curtea de Argeș, a luat ființă în anul 1989, ca urmare a solicitării acestui produs pe piața din Statele Unite ale Americii, funcționând în prezent în cadrul societății cooperatiste meșteșugărești Argcoms SCM.

În toţi anii de când artizanii argeşeni s-au apucat să sufle, să modeleze şi să picteze ornamente de Crăciun, au fost trimise, în ţară şi străinătate, peste 70 de milioane de obiecte din sticlă.

„Până în anul 2000, producția a fost în special pentru piața din Statele Unite, dar am exportat și în Canada, Noua Zeelandă și chiar în Brazilia. După 2000, din cauza concurenței neloiale din China, piața s-a restrâns, astfel că noi mai pătrundem acolo doar prin produse de nișă, globuri pictate manual, de o complexitate deosebită. Totul se realizează manual, de la suflarea sticlei și până la pictarea globurilor”, spune președintele Argcoms SCM, Nichita Sandu.

Globurile din sticlă pentru pomul de Crăciun sunt realizate prin modelarea sticlei suflate la cald, decorarea acestora făcându-se tot manual. Pentru realizarea globurilor se folosesc baghete din sticlă încălzite direct la foc până la 700 de grade Celsius, obținându-se segmente mai mici numite șpițuri. Șpițurile sunt încălzite din nou și modelate prin suflare. Globurile de diverse forme ajung apoi într-o altă secție, unde sunt pictate manual cu vopseluri acrilice.

globulet-peisaj

Ornamentele sunt livrate clienților în ambalaje de prezentare litografiate, policrome, cu alveole de protecție. Ambalajele conțin câte unul sau sau mai multe globuri, în funcție de mărime. Cutiile sunt prevăzute cu o fantă transparentă, care asigură vizibilitatea produsului ambalat.

În fiecare an, fabrica de la Curtea de Argeș este vizitată în luna decembrie de mii de copii, care pot să vadă pe viu cum sunt realizate globurile. Grupurile organizate au acces în toate secțiile și pot urmări munca angajaților, costumați în spiriduși ai lui Moș Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here