Muzeul Județean Argeș, în colaborare cu Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chișinău și Primăria Municipiului Chișinău, a vernisat miercuri, 7 iunie 2017, ora 17.00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, expoziția “Dinu Lipatti pianist, compozitor și pedagog – 100 ani de la nașterea artistului”.

Evenimentul este organizat pentru a marca 100 de ani de la nașterea marelui pianist, compozitor și pedagog român.
Expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din arhivele existente în colecția Casei Memoriale Dinu Lipatti, amplasată în satul Ciolcești, comuna Leordeni, județul Argeș, aflată în acest moment în administrarea Muzeului Județean Argeș.

Prețioasele documente și obiecte, care ilustrează, pas cu pas, evoluția lui Dinu Lipatti, de când era doar un copil talentat și până când a ajuns sa fie o figură respectată și admirată, au fost donate Casei Memoriale de către fratele pianistului, ambasadorul Valentin Lipatti. Casa memorială este deschisă în 1985 în casa construită între 1938 și 1942, în stil neoromânesc, de către tatăl marelui pianist Dinu Lipatti. Aici sunt locurile copilăriei și adolescenței, unde Dinu Lipatti și-a petrecut vacanțele și clipele de răgaz.

Colecția de importanță memorială prezintă numeroase obiecte ce au apartinut lui Dinu Lipatti (pianul Bechstein, diplome, partituri), fratelui său (diplomatul și omul de cultură Valentin Lipatti), familiei, cunoștințelor din țară și străinătate.

Fotografii de familie îl prezintă pe Dinu Lipatti la diferite vârste, alături de profesorii săi (George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora). Multe dintre fotografii sunt realizate de Dinu Lipatti, deoarece acesta era și un pasionat și talentat fotograf.
Durata expoziției: 7 iunie — 7 iulie 2017
Partener media: TVR Moldova, Radio Chișinău, Radio Datina

Comments

comments

DISTRIBUIȚI