Eveniment de înaltă ţinută artistică la Muzeul Municipal Câmpulung

793 views

În perioada 28 aprilie – 5 mai 2017 are loc la Muzeul Municipal Câmpulung o Tabără de Artă și Meșteșuguri, organizată în cadrul proiectului A.R.T.E.C. (Arte, Redescoperire, Tradiții, Eclectic, Contemporan), cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

La tabără participă artiști consacrați în domeniul artelor plastice, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, artiști plastici locali, artiști debutanți elevi ai Liceului de Artă N. Tonitza din București, dar și meșteri în lemn, fier și material textile. Această tabără este un prilej de reflecție artistică asupra statutului identitar și o introspecție în tradiție, o juxtapunere a planului creativ contemporan pe lumea tradiției ancestrale și a ethos-ului muscelean.

Vernisajul expoziției conținând o parte din cele mai reprezentative lucrări va avea loc vineri, 5 mai, începând cu ora 17.00, la secția de Istorie și Artă plastică a Muzeului Municipal Câmpulung.

Obiectivele proiectului A.R.T.E.C.
1. Folosirea creativității și artei ca instrument în conservarea și consolidarea identității europene în domeniul patrimoniului;
2. Redescoperirea metodelor tradiționale și artistice ca sursă de inspirație pentru tinerii artiști și creatori, în context multicultural;
3. Utilizarea noilor tehnologii în domeniul patrimoniului, plasând tradiționalul într-un context cultural modern (prin inaugurarea Centrului de Arte și Meserii într-o clădire aparținând patrimoniului european).

La sfârșitul sec. al XIX lea și începutul sec. XX, artiștii, meșteșugarii și arhitecții făceau toți parte din aceeași disciplină – Mișcarea Artă și Meșteșug (mai întâi în Marea Britanie și apoi în întreaga Europă), unitate desăvârșită prin Mișcarea Art Nouveau. De atunci mai multe competențe au fost separate didactic și predate individual în sistemul modern de educație. Acest proiect inversează, în fapt, această tendință, prin crearea de noi Centre de Perfecționare în Meserii Tradiționale, unde toate aceste discipline vor fi reunite. Modalitatea de intersecție a acestor compentețe este interactivă, fiecare o influențează pe cealaltă. Proiectul cuprinde participanți din 4 țări, reconfirmându-se astfel diversitatea culturală de nivel european, prin predarea și promovarea programelor care oferă posibilitatea tinerilor și artiști/meșteșugari/actorilor aflați la început de carieră să își demonstreze abilitățile personale și dezvoltarea carierei, în context internațional.

Activitățile proiectului vor fi implementate în România (Castelul Banffy, Bonțida, jud. Cluj,
Câmpulung, jud. Argeș), Spania (Teruel), Franța (Paris). Rezultatele proiectului vor fi atinse printr-o serie de activități implementate de partenerul principal (Fundația Transylvania Trust) cu o experiență vastă în proiecte culturale europene și completată de parteneri cu experiență relevantă în domeniul artelor și a culturii în ansamsblul ei.

Partenerii implicați în proiectul A.R.T.E.C. sunt: Fundația Transylvania Trust, Association
des Centres Culturels de Rencontre (ACCR), Muzeul Municipal Câmpulung, Magyar
Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesülete (Art Union of Hungarian Engravers and
Litographers) și The Provincial Government of Teruel (Spania). În cadrul acestui proiect la Muzeul Municipal Câmpulung, în 2017, vor avea loc două ateliere pentru copii, o tabară de artă și meșteșugari și celebrarea Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Comments

comments