Eurostat. Românii cheltuie cei mai mulţi bani ai gopodăriei pe mâncare

266 views

Eurostat. Românii cheltuie cei mai mulţi bani ai gopodăriei pe mâncare. Gospodăriile au modele de consum diferite în funcție de nivelul veniturilor, de obiceiurile culturale sau de situația geografică. În medie în UE în 2017, cea mai mare parte (aproape un sfert) din cheltuielile de consum ale gospodăriilor a fost dedicată “locuințelor, apei, electricității și gazului” (care exclude achiziționarea de locuințe), în timp ce “transportul” a reprezentat 13% iar „alimentele” – 12%. Urmează “Restaurante și hoteluri” și “recreație și cultură” cu aproximativ 9% fiecare.

Restul grupurilor de produse și servicii a avut o proporţie de aproximativ 4% până la 6%: “Mobilier și echipamente de uz casnic”, “îmbrăcăminte și încălțăminte”, “băuturi alcoolice și tutun” și “sănătate”; în acelaşi timp, “comunicațiile” și “educația” au avut cote mai mici de 3% și respectiv 1%.

Cheltuielile de uz casnic au fost în mare parte dedicate “locuințelor” în toate statele membre, cu excepția Estoniei, Lituaniei și României, unde “cea mai importantă” a fost cea alimentară, iar Cipru și Malta unde erau “restaurante și hoteluri”.

Românii cheltuie pentru educație 2.1% din venituri, pentru restaurante și hoteluri 3.1%, pentru haine și încălțăminte 3.5%, alte bunuri și servicii – 3.7%, comunicații – 4.1%, mobilă și echipament casnic – 4.6%, băuturi alcoolice și tutun – 5.7%, recreatie și cultură – 5.8%, sănătate – 6% și transport -11.2%, casă, apă, electicitate, combustibil – 22.5% și mâncare și băuturi non-alcoolice – 27.8%.

Statistica EUROSTAT pentru Romania poate fi consultată AICI.

Comments

comments