Europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al grupului Partidului Popular European din cadrul Parlamentului European (PPE) s-a aflat vineri, 26 octombrie 2018, la Universitatea din Pitești, prilej cu care a vorbit despre oportunitățile de finanțare de la Uniunea Europeană.

În fața unei săli pline de studenți și profesori de la UPIT, Europarlamentarul Siegfried Mureșan a calificat Universitatea din Pitești drept un model pentru alte universități din România și a felicitat conducerea UPIT pentru colaborarea strânsă cu mediul economic și social, pentru activitatea Biroului de Relații Internaționale și mai ales pentru adaptarea ofertei educaționale la cerințele actuale ale pieței muncii.

“€Studenții trebuie să-și dezvolte abilități pentru a lucra în medii internaționale și pentru a fi competitivi în domeniile noi de activitate. Experiența internațională lărgește orizontul cunoașterii” a declarat Europarlamentarul Siegfried Mureșan, care i-a îndemnat pe studenți să participe la programele Erasmus finanțate de Uniunea Europeană.

Siegfried Mureșan a prezentat pe scurt modalitatea în care se stabilește bugetul Uniunii Europene și a trecut apoi în revistă câteva din prioritățile UE în materie de investiții și finanțări.

“€În primul rând este vorba de prioritățile tradiționale ale Uniunii Europene –・investițiile pentru agricultură și fondurile de coeziune, apoi sunt finanțări pentru domenii noi –・siguranța cetățeanului, combaterea terorismului, oprirea migrației ilegale, Cercetare și Inovare, apărare. Referitor la Cercetare și Inovare – finanțările sunt orientate către eficiența energetică, combaterea schimbărilor climatice, digitalizarea administrației publice, proiecte de antreprenoriat ale tinerilor și activități puternic inovatoare” a precizat Europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Referitor la procedura anevoioasă de accesare a fondurilor europene, Europarlamentarul a precizat că militează pentru reducerea birocrației și simplificarea controalelor pe parcursul derulării proiectelor. “Este nevoie de un set nou de norme și reguli pentru marile programe de finanțare europeană, care să fie stabilit exclusiv de Uniunea Europeană, deci fără intervențiile autorităților naționale” a spus Siegfried Mureșan.

Printre proiectele destinate exclusiv tinerilor, Siegfried Mureșan a subliniat în câteva rânduri, alături de cele pentru Cercetare și Inovare sau programul Erasmus, un nou proiect aflat anul acesta la cea de-a doua ediție, cu un succes răsunător în rândul tinerilor din Uniunea Europeană – bilete gratuite de tren, timp de 30 de zile, cu care tinerii cu vârsta de cel puțin 18 ani pot călători liber prin Europa. “Proiectul a avut atât de mare succes încât Uniunea Europeană lansează acum, în Noiembrie 2018, a doua ediție în care tinerii se pot înscrie și pot călători cu trenul gratuit prin Europa, timp de o lună, în vara anului 2019” a subliniat el.

Evenimentul – al cărui invitat special a fost Europarlamentarul Siegfried Mureșan și care s-a bucurat de o largă audiență, studenți și profesori – a fost organizat de Centrul pentru Relații Internaționale din cadrul Universității din Pitești. Au fost prezenți Prorectorul UPIT pentru Relații Intenaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare, Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, Prorectorul UPIT pentru Calitatea Învățământului,prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae.

Siegfried Mureşan este deputat în cadrul Grupului Partidului Popular European (PPE – Creștin-Democrat) din Parlamentul European, purtător de cuvânt al PPE și vicepreședinte al Comisiei pentru Buget a Parlamentului European. La 24 noiembrie 2016, a fost desemnat de Comisia pentru Buget a Parlamentului European ca raportor (negociator-şef) pentru proiectul de buget al Uniunii Europene din anul 2018, fiind primul europarlamentar român ales în această funcție.

Comments

comments