Eurodeputatul Siegfried Mureşan, în dialog cu elevii Colegiului Zinca Golescu, școală Ambasador al PE

Colegiul Național „Zinca Golescu” este Școală Ambasador a Parlamentului European din 2022. Programul „Școli-ambasador” al Parlamentului European le oferă elevilor posibilitatea de a-și înțelege drepturile în calitate de cetățeni ai Uniunii și de a afla mai multe despre rolul Parlamentului European.

Programul EPAS este derulat  în România de Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”.

În cadrul programului, o parte din elevii colegiului au participat la o întâlnire online cu euro deputatul Siegfried Mureșan, joi, 9 februarie 2023. Domnul eurodeputat a răspuns invitației EPAS «Zinca Golescu» şi în programul încărcat şi-a făcut timp să intre în dialog cu elevii.

O parte din elevii colegiului au participat la o întâlnire online cu sesiune de întrebări adresate domnului eurodeputat de către ambasadorii junior ai colegiului, întrebări care au avut ca teme: POLITICA UNIUNII EUROPENE ÎN DOMENIUL MIGRAȚIEI și CE PROPUNE PARLAMENTUL EUROPEAN PENTRU PEDEPSIREA CRIMELOR DE RĂZBOI DIN UCRAINA. Temele alese sunt de actualitate și preocupă elevii noștri care sunt viitori cetățeni europeni și care știu că vor fi cei care „vor trăi cel mai mult cu consecințele deciziilor pe care le luăm acum la nivel european”, a explicat Sigfried Mureşan elevilor.

Printre întrebări s-au regăsit următoarele :

«Care sunt principalele preocupări ale Uniunii Europene în ceea ce privește migrația?»

«Care a fost politica Uniunii Europene privind migrația înaintea izbucnirii războiului și cum s-a schimbat aceasta?»

«Care este mecanismul de auto-redresare (adaptare) al Uniunii Europene?»

«Ce efecte a avut migrația în masă asupra bugetului Uniunii Europene și asupra politicilor sale?»

«Care sunt măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a gestiona fluxurile de imigranți?»

«Cum afectează această politică pe termen lung integritatea Uniunii Europene?”»

«Care sunt provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în ceea ce privește migrația?»

«În ce măsură credeți că politicile Uniunii Europene vor fi afectate de războiul din Ucraina?»

«Care sunt motivele pentru care Rusia comite aceste crime de război?»

«Unde s-au petrecut aceste crime de război?»

«Credeți că este nevoie de noi sancțiuni aplicate Rusiei?»

«Unde și când ar putea avea loc un proces al crimelor de război din Ucraina?»

În timpul întâlnirii online de peste o oră, Siegfried Mureşan, le-a răspuns într-un mod detaliat, astfel încât, după fiecare întrebare elevii au putut să înțeleagă mai bine cum funcționează Parlamentul European şi care este rolul Uniunii Europene, avantajele ce decurg din a fi în Uniunea Europeană.

Ambasadorii juniori care au ales temele, au formulat și au adresat întrebările sunt: Arman Victoria, Banu Iris, Burcea Iustin, Ciobanu Daria, Constantin Laura, Constantinescu Cezara, Cozma David, Durigon Cristian, Găvan Alexia, Miu Daria, Motreanu David, Negoi Răzvan și Vasilescu Tudor.

Activitatea a fost organizată de ambasadorii seniori, doamnele profesoare Camelia Stoicea, Cristina Gogoncea, Laura Teselios, Iuliana Burcea și Marius Rizea.

Pe lângă informații, elevii au avut ocazia de a vedea un tip de discurs deschis, clar şi eficient. Această întâlnire le-a dat ocazia elevilor Colegiului National «Zinca Golescu» să conștientizeze mai bine rolul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here