În urma căderilor de zăpadă din ultimele zile, în zona de creastă a masivului Făgăraș s-a depus un strat de aproximativ 23 cm. În foarte multe zone, din cauza viscolului, s-au format troiene de 80-100 de centimetri. Despre această situație, mai multe detalii și sfaturi ne oferă directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu:

”Aceasta situație impune parcurgerea traseelor turistice montane din judetul Argeș, cu precauție, folosind echipament de iarna complet: îmbrăcăminte și încălțări adecvate, bețe de schi, colțari, pentru zonele unde s-a format gheață. Lanterna nu trebuie să lipsească din rucsac, mai ales că, în această perioadă, ziua este mult mai scurtă, noaptea fiind în creștere. Cei care abordează traseele montane trebuie să aibă experiență de iarnă în parcurgerea traseelor montane sau să fie însoțiți de astfel de persoane experimentate.

De asemenea, conducătorii auto care intenționează să parcurgă Transfăgărășanul trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, cu anvelope de zăpadă, lopată și antiderapant, deoarece suprafața carosabilului poate fi acoperită temporar de gheață. Chiar dacă se inenționează doar traversarea șoselei, fără oprire, este indicat să existe în masina încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, pentru a face față unei eventuale situații când este nevoie de activitate în afară (mânuirea lopeții sau ajutorarea șoferului pe porțiunile înghețate).

Astfel de ninsori timpurii și de scurtă durată sunt normale pentru această perioadă a anului, constituind baza stratului de zăpadă din iarna care urmează. Menționăm că nu sunt întrunite condițiile de avalanșă, stratul de zăpadă fiind insuficient. Noaptea care urmează va fi mult mai rece decât cele precedente, după care urmează o revenire la normal a temperaturilor, ceea ce va duce la diminuarea stratului de zăpadă”.

Comments

comments