Este oficial! Deputații au adoptat eliminarea pensiilor speciale

0
458

Este oficial! Deputații au adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților. Au fost 247 de voturi ”pentru” și 21 de ”abțineri”. Proiectul va merge pentru promulgare la Klaus Iohannis.

 Vor fi eliminate:
– pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
– pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
– pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
– pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
– pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
– pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene
– Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here