Energia s-a scumpit exploziv în toată Europa. Statele UE caută soluții la reuniunea din Slovenia

Energia s-a scumpit exploziv în toată Europa. Statele UE caută soluții la reuniunea din Slovenia. În Europa se înregistrează, în continuare, prețuri record la energie, iar consumatorii se tem că iarna le va aduce facturi uriașe. Energia s-a scumpit exploziv în Europa pe măsură ce economiile au ieșit din pandemie.

S-a mărit cererea tocmai atunci când oferta s-a diminuat. Sunt, însă, disensiuni puternice între statele membre în legătură cu soluțiile.

Posibilitatea unui răspuns european coordonat la actuala creștere a tarifelor la energie va fi discutată chiar astăzi de liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți în Slovenia.

Astfel, există grupul țărilor care se pronunță pentru o soluție europeană, precum Franța, Spania, Grecia, dar și Polonia, Cehia sau Luxemburgul.

Altele, însă, nu văd cu ochi buni o asemenea măsură. Uniunea Europeană afirmă că tocmai această criză ar trebui să accelereze tranziția mai rapidă către energia nepoluantă, care ar pune, astfel, Europa la adăpost de fluctuațiile prețurilor la combustibilii fosili.

La reuniunea miniștrilor mediului se așteaptă să iasă la suprafață toate disensiunile, mai ales că se va despre măsuri climatice sensibile, inclusiv renunțarea la toate mașinile pe motorină și benzină până în anul 2035, iar Bloomberg scrie că energia nucleară, dezavuată după catastrofa de la Fukushima, din 2011, devine acum opțiune de rezervă pentru regenerabile în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here