Cadrele didactice ar putea primi statutul unei autorităţi publice, astfel încât elevii sau părinţii care vor ameninţa sau agresa profesori să primească pedepse majorate.

 

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de act normativ înregistrat săptămâna aceasta la Senat, care reglementează dreptul la securitate al personalului didactic.  

Astfel, prin acest proiect de act normativ se doreşte instituirea unei protecţii sporite cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, aflate în timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, o protecţie similară funcţiilor de autoritate publică.

Potrivit propunerii legislative, persoanele care vor ameninţa, lovi sau săvârşi alte acte de violenţă împotriva cadrelor didactice vor primi o pedeapsă majorată cu o treime faţă de pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune.

În prezent, fapta de a ameninţa o persoană, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

În ceea ce priveşte infracţiunea de lovire sau alte violenţe cauzatoare de suferinţe fizice, Codul penal în vigoare prevede pentru făptuitor o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau aplicarea unei amenzi. Asta înseamna că, pe viitor, o astfel de infracţiune comisă împotriva unui profesor aflat în timpul sau în legătura cu exercitarea profesiei va putea fi pedepsită şi cu trei ani de închisoare.

Totodată, conform noilor reglementări, vătămarea corporală împotriva cadrelor didactice ar urma să fie pedepsită cu până la opt ani şi şase luni de închisoare, faţă de maximul de şapte stabilit în prezent de Codul penal pentru o astfel de infracţiune.

Dacă lovirile sau vătămările corporale îndreptate împotriva unui profesor vor avea ca urmare moartea acestuia, pedepsele vor putea ajunge şi la 16 ani de închisoare pentru cel care le săvârşeşte (în mod normal, pedeapsa este cuprinsă între şase şi 12 ani).

Comments

comments