REORIENTARE Din toamnă, absolvenţii clasei a IX–a pot renunţa la liceu şi diploma de BAC pentru a învăţa o meserie şi a obţine o diplomă de competenţe profesionale, recunoscută în Europa. Timp de doi ani, elevii vor face, pe lângă teorie, foarte multă practică – realizată chiar la viitorii angajatori – dar vor primi şi o bursă de 200 de lei pe lună. Începând cu viitorul an şcolar, elevii care termină clasa a noua, dar nu vor să mai piardă timpul cu prea multă carte, ci să intre direct „în pâine”, pot opta pentru şcolile profesionale, care vor fi reînfiinţate din această toamnă. Oferta este valabilă şi pentru cei care au abandonat liceul în seriile anterioare, indiferent de motiv. Ei vor primi şi bursă, în valoare de 200 de lei pe lună. În urmă cu trei ani, şcolile de arte şi meserii au fost desfiinţate şi transformate în licee, dar necesitatea existenţei acestora a fost dovedită de practică. De aceea, Ministerul Educaţiei a iniţiat un program de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic numit  „Alege-ţi drumul”, finanţat cu 100 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.
Conform estimărilor, în primul an vor învăţa în acest sistem în jur de 8.000 de elevi, care, pe lângă bursa de 200 de lei/lună, vor avea posibilitatea de a face practică la viitorii angajatori. Listele cu şcolile unde se organizează clase de învăţământ profesional şi calificările pentru care pot opta elevii vor fi finalizate pe 8 martie 2012. „Este foarte oportun, pentru că nu toţi elevii pot şi trebuie neapărat să facă un liceu şi să îşi ia o diplomă de competenţe generale, de bacalaureat, care nu îi ajută cu nimic. E mult mai important să aibă o calificare într-o meserie din agricultură, să pună parchet, să facă tinichigerie, lucru pentru care au nevoie doar de o diplomă de competenţe profesionale. Noi am făcut deja un studiu în acest sens, şi cel mai probabil, la nivelul Argeşului, din toamnă va funcţiona cel puţin câte o clasă la fiecare dintre grupurile şcolare pe care le avem!”, ne-a declarat Gabriel Bratu, inspector şcolar general. Angajatorii vor avea un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte specializările, materia studiată, numărul de locuri, admiterea, practica. Oferta de locuri va fi făcută în funcţie de nevoile angajatorilor, iar şcolile vor încheia parteneriate cu firmele din judeţ, iar elevii sunt obligaţi, la admitere, să semneze o convenţie cu şcoala şi cu firma. Şcoala durează doi ani: în primul an, se face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an 25% teorie şi 75% practică. La finalizarea studiilor, elevii vor susţine un examen de certificare profesională care permite angajarea în România sau în UE. De asemenea, ei primesc certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, iar dacă nu doresc să se angajeze după absolvirea şcolii profesionale pot continua studiile la liceu.
Înscrierile au loc în perioada 7 – 31 mai, iar detalii pot fi obţinute accesând www.alegetidrumul.edu.ro, site ce va fi deschis pe 5 martie, sau la Telverde 0.800.816.248, linie valabilă din 13 februarie.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI