PE URMELE COANEI LEANA…În urmă cu 28 de ani, Elena Ceauşescu candida din partea Frontului Unităţii Socialiste pentru un post de deputat, pe Colegiul Piteşti Sud, pe care-l închidea… din primul tur cu un procent covârşitor, 99,9%. Astăzi, pe acelaşi colegiu se află doi deputaţi: Cătălin Teodorescu şi Cătălin Rădulescu. Dacă în 1989 destinul nu ar fi făcut ca să fie secerată de gloanţele plutonului de execuţie, alături de fostul dictator, Elena Ceauşescu ar fi împlinit luni, 7 ianuarie 2013, venerabila vârstă de 94 de ani.

Deşi puţină lume ştie, Coana Leana a fost deputat de Argeş, aleasă cu 99,9% din voturi în 1985, în Circumscripţia Electorală nr. 1 Piteşti Sud, unul şi acelaşi colegiu reprezentat astăzi de doi deputaţi: Cătălin Teodorescu şi Cătălin Rădulescu.
Chiar dacă era de fel din Dâmboviţa, Elena Ceauşescu a decis, ca şi Nea Nicu, de fel din Olt, să reprezinte în Marea Adunare Naţională, Argeşul. Astfel, ea a fost, la alegerile din 17 martie 1985, candidatul Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste în Circumscripţia Electorală Nr. 1 Piteşti Sud Argeş. La vremea respectivă, Coana Leana era deja academician doctor inginer, membru al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR, prim-vicepreşedinte al Guvernului şi preşedinta Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie. Însă, deşi avea atâtea funcţii şi titluri, şi era deja „Cabinetul 2”, Ceauşeasca a ţinut să facă parte şi din Marea Adunare  Naţională.
Frontul Unităţii Socialiste era o organizaţie politică înfiinţată în 1968, la  Plenara CC al PCR din 24 -25 octombrie, când s-a decis realizarea unei structuri care să grupeze în jurul PCR şi sub conducerea lui toate organizaţiile politice, obşteşti şi profesionale din România şi să fie singura structură abilitată să propună candidaţi la alegerile legislative locale. După „scrutinul” din martie, câştigat de Front cu 99,9% din voturi, Elena Ceauşescu a fost aleasă reprezentanta piteştenilor în MAN. În „campania electorală”, mii de „postere” cu Coana Leana au împânzit oraşul, piteştenii fiind îndemnaţi să o voteze. Cea care a ajuns dintr-o simplă ţărancă prima doamnă a ţării, s-a născut pe 7 ianuarie 1919 în Petreşti – Dâmboviţa, o comună situată la doar câţiva kilometri de Argeş. Aşadar, dacă nu ar fi fost executată în timpul Revoluţiei din 89, luni ar fi putut împlini 94 de ani.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI