Echinocţiul de toamnă. Azi, ziua va fi egală cu noaptea

Azi, 22 septembrie, la ora 23.01, se va produce echinocţiul de toamnă 2017, când ziua este egală cu noaptea. Momentul reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. De acum, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Un alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă. Mai este însă o lună până la acest eveniment, deşi multă lume are impresia că modificarea orei coincide cu echinocţiul de toamnă. Trecerea la ora de iarnă 2017 se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2017 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here