ECAD. Rolul firmei de cadastru în racordarea la utilități

Racordarea la utilități se poate realiza atât pentru construcțiile noi, cât și pentru construcții deja existente care au fost debranșate. În ce privește clădirile noi, dezvoltatorii au obligația de a le branșa la utilități înainte de a realiza recepția finală. În schimb, pentru casele nou construite de proprietari, în regim propriu, racordarea este gratuită, toate costurile de proiectare și desfășurare a lucrărilor de racordare revenind distribuitorului de utilități. Aceste costuri vor fi recuperate de către distribuitor prin intermediul tarifelor de distribuție.

Care este rolul unei firme de cadastru în racordarea la utilități?
Chiar dacă vorbim despre racordarea la utilități disponibile, tot este nevoie de ajutor specializat pentru a afla în ce mod se pot conecta la sistemul public, indiferent că este vorba despre cele electric, de apă-canal sau de gaze naturale.

Dacă în realizarea proiectului de construcție și obținerea tuturor aprobărilor pentru construcție, serviciile unei firme de cadastru sunt absolut necesare, acestea pot fi utile chiar și în momentul în care se realizează racordarea la utilități. Prin metode tehnice specifice, angajații unei astfel de firme realizează măsurători ale drumurilor, pentru a determina modalitatea cea mai eficientă de a aduce utilitățile până în interiorul casei. Măsurătorile se realizează cu aparatură specială, de către un profesionist. Există două metode prin care se pot realiza aceste măsurători: atât prin scanare 3D, cât și prin intermediul fotogrametriei.

Diferențele dintre scanarea 3D și fotogrametrie
Scanarea 3D reprezintă o metodă de măsurare foarte modernă, care utilizează scannerul laser, iar fotogrametria este o știință care identifică plasarea în timp și în spațiu a unor obiecte, utilizând imagini fotografice.

În cazul lucrărilor de racordare la utilități, scanarea 3D poate măsura, oferind o precizie foarte mare, distanța de la conductele generale de utilități și până la locul în care vor fi branșate, precum și obstacolele care pot apărea de-a lungul acestui traseu. Pentru realizarea acestor măsurători se utilizează un scaner laser mobil.

În ceea ce privește utilizarea serviciilor de fotogrametrie, această metodă se bazează pe analiza unor nori de puncte 3D, care redau date foarte exacte, prin intermediul unor fotografii realizate în timpul zborului unor drone. Astfel că, aceste măsurători pot fi realizate și de la distanță, putând fi inspectate liniile electrice sau cele de gaze naturale, de exemplu.

Atât scanarea 3D, cât și fotogrametria, pot fi utilizate și pentru realizarea altor tipuri de măsurători terestre sau ale clădirilor, aceste metode fiind foarte utile inclusiv în restaurarea unor clădiri monument.

Informații detaliate și soluții topografice profesioniste pentru toată perioada derulării proiectelor dumneavoastră pe ecad

Puteți urmări și pagina de Facebook https://www.facebook.com/www.ecad.ro

Cine suntem? Firmă de cadastru și topografie care oferă servicii cadastrale profesionale, folosind cea mai avansată tehnologie în domeniu, scanare 3D clădiri, fotogrametrie, ridicare topografică, măsurători terestre, digitalizări monumente și intabulare in Pitești, județul Argeș, precum și în toată țara în funcție de tipul și mărimea lucrării.

Dacă vrei să vezi ce documente sunt necesare pentru operațiuni de cadastru și carte funciară poți intra și pe site-ul topocadarges.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here