ECAD. Cadastrul și intabularea. Se poate una fără cealaltă?

Atunci când vrei să vinzi sau să cumperi un imobil ai nevoie de o serie de documente fără de care nu poți efectua tranzacția, printre acestea sunt cele de cadastru și intabulare.

Când este nevoie de cadastru și intabulare?

Cadastrul este necesar pentru a se ţine o evidenţă a proprietăţilor, fiind cel care identifică, măsoară, descrie și înregistrează un imobil. Intabularea reprezintă înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară. Aceste documente sunt absolut necesare pentru a se putea desfăşura un proces de înstrăinare a unui imobil, fie că este vorba despre vânzare, cumpărare, donaţie, schimb. Pentru realizarea acestor documente trebuie însă să se apeleze la o firmă de cadastru.

Poate fi făcut cadastru fără intabulare?

În funcție de operaţiunile desfășurate ulterior, cadastrul unui imobil poate fi realizat sau nu fără intabularea acestuia în Cartea Funciară. Cazurile în care poate fi realizat doar cadastrul sunt cele pe flux întrerupt, adică dezmembrare imobile, alipire parcele cadastrale, apartamentare sau reapartamentare, ulterior fiind necesar un act notarial care să fie intabulat.

Paşii pentru realizarea cadastrului și intabulării

Actele necesare pentru realizarea cadastrului și intabulării nu pot fi obţinute decât de proprietarul imobilului (sau împuternicitul notarial al acestuia), însă acesta poate apela la serviciile cadastrale pentru consilierea în vederea obţinerii acestora, deoarece acestea pot fi diferite în funcție de tipul imobilului pentru care se realizează actele, precum și pentru următorii pași necesari în vederea încheierii tranzacţiei:
– realizarea de măsurători și completarea cererilor tip pentru cadastru și intabulare;
– întocmirea documentaţiei, atât a celei tehnice, cât și a cele juridice;
– depunerea documentaţiei la Oficiul de Cadastru, unde imobilul primește un număr cadastral, iar documentaţia este transmisă mai departe, la Biroul de Carte Funciară, unde va fi înscris imobilul;
– ridicarea documentaţiei de la sediul Oficiului de Cadastru și înmânarea proprietarului.

În ceea ce privește costurile procesului de cadastrare și intabulare, acestea sunt formate din două componente, cea care reprezintă onorariul practicat de firma specializată, care întocmeşte documentaţia necesară, și cea care constă în taxa care trebuie plătită către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

Informații detaliate și soluții topografice profesioniste pentru toată perioada derulării proiectelor dumneavoastră pe ecad

Cine suntem? Firmă de cadastru și topografie care oferă servicii cadastrale profesionale, folosind cea mai avansată tehnologie în domeniu, scanare 3D clădiri, fotogrametrie, ridicare topografică, măsurători terestre, digitalizări monumente și intabulare in Pitești, județul Argeș, precum și în toată țara în funcție de tipul și mărimea lucrării.

Dacă vrei să vezi ce documente sunt necesare pentru operațiuni de cadastru și carte funciară poți intra și pe site-ul topocadarges.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here