In contextul epidemiologic privind pesta porcina africana in statele membre ale Uniunii Europene si in tari terte din Europa, sistemele rapide de alerta ale Comisiei Europene si ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE), care ne aduc in atentie inmultirea confirmarilor cazurilor de Pesta Porcina Africana in tarile vecine Romaniei si confirmarea recenta a focarelor de boala la granitele Romaniei, Autoritatea Nanitara Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor desfasoara o campanie de informare privind boala si masurile care trebuie aplicate pentru prevenirea acestei boli.

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Boala a aparut pentru prima data in Africa de Sud la porcii importati in aceasta tara.

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru protejarea porcilor de această boală, DSVSA Argeş recomandă tuturor proprietarilor de porcine să respecte următoarele:

1. sa nu intre în adăposturile unde sunt tinuti porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puna o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
2. sa creasca porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
3. sa nu hrăneasca porcii cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu fie data porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
4. sa nu scoata scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
5. sa nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
6. sa nu foloseasca în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
– moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
– temperatură foarte ridicată (40,5 –・42 ◦ヲC) şi stare febrilă;
– roşeaţă sau învineţire  a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
– lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi;

In caz de imbolnavire a porcilor cu semnele mentionate mai sus toti proprietarii de porci trebuie sa:  anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial zonal, sau  Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Arges la numărul de telefon 0248211199; fax 0248212532;e-mail office-arges@ansvsa.ro
Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

In cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană serviciile veterinare ale DSVSA Arges vor lua urmatoarele masuri:
* Vor notifica orice caz de suspiciune sau confirmare de pesta porcina Africana la ANSVSA;
* Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;

Comments

comments