Având in vedere evolutia focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş informează că pe teritoriul judeţului Argeş, la data de 04.09.2018, nu evoluează nici o suspiciune de Pesta Porcină Africană.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este in stare de alerta maxima si a luat toate masurile impuse de legislatia sanitara veterinara privind Pesta Porcina Africana.
・ A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, in care s-au prezentat si dezbatut toate masurile de combatere a Pesta Porcina Africana.
・ A fost intrunit Colegiul Prefectural ( in lunile iulie si august), in care s-au prezentat si dezbatut toate masurile de combatere a Pesta Porcina Africana.
・ Au fost convocati la intruniri toti reprezentantii fondurilor cinegetice, reprezentantii exploatatiilor comerciale de suine, medicii veterinari din exploatatiile de suine, medicii veterinari oficiali, unde au fost prezentate si dezbatut toate masurile de combatere a Pesta Porcina Africana
・ Au fost date informari prin mass media, cu privire la aceasta boala si masurile de combatere a Pesta Porcina Africana in presa locala si aparitii  la doua televiziuni locale”€.

„€Va reamintim sa intaririti si respectati cu strictete toate masurile de biosecuritate atat la nivelul exploatatiilor de suine cat si a exploatatiilor nonprofesionale (gospodariile populatiei)”€ reamintesc oficialii DSVSA Argeş.

Sfaturi pentru crescatorii de suine din gospodariile populatiei

Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi:
a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
b. creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
d. nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
•€ moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
•€ temperatură foarte ridicată (40,5 –・42 ◦ヲC) şi stare febrilă;
•€ roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
•€ lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
•€ vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Diagnosticul se stabileste in urma coroborarii tuturor semnelor clinice, anatomopatologice iar confirmarea se face prin examene de laborator.

PESTA PORCINA AFRICANA (PPA) – NU SE TRANSMITE LA OM!

Ce se face în cazul în care suspectaţi că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ARGES la numărul de telefon 0248211199, fax. 0248212532, e-mail: office-arges@ansvsa.ro.

Comments

comments