DSP: Niciun caz de gripă în Argeș de la începutul sezonului

Direcţia de Sănătate Publică Argeș desfășoară în luna aprilie 2021 activități de implementare a Campaniei Luna Națională de informare despre VACCINARE și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, 26.04-02.05.2021.

În România, în perioada 2016-2020 au fost confirmate 20.204 cazuri de rujeolă, din care 64 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusulu. La nivelul județului Argeș, în anul 2020 au fost administrate 10.327 doze de vaccin RRO.

Niciun caz de gripă în Argeș 

De la începutul sezonului 2020-2021 au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: 1 caz gripa cu virus AH1, 1 caz gripa A nesubtipat și 2 cazuri gripa cu virus B. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. În judetul Arges nu au fost cazuri confirmate cu laboratorul de la începutul sezonului 2020-2021.

Până la data de 21.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.265.289 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. În Argeș s-au administrat 65.952 doze de vaccin antigripal distribuite de MS, prin intermediul DSP Argeș, pentru persoanele din grupele de risc.

Epidemia de COVID-19 care a debutat la sfârșitul anului 2019 a fost declarată pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Vaccinurile pentru prevenirea COVID-19 au devenit disponibile în UE/SEE în decembrie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat anul 2021 “Anul Internațional al personalului medical”, ca recunoaștere a dedicării acestei categorii profesionale pentru furnizarea asistenței medicale în timpul și în pofida pandemiei de COVID-19, care a pus la încercare sistemele de sănătate din lume. OMS recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar în timpul pandemiei de COVID-19.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) 26.04 – 02.05.2021 are anul acesta o semnificație specială, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Cu lansarea continuă a vaccinurilor în toată regiunea europeană, Campania anului în curs se orientează pe sensibilizarea și informarea populației despre vaccinurile disponibile și rolul OMS în asigurarea distribuției echitabile a acestora. Vaccinarea este „piatra de temelie” a Programului de lucru OMS Europa 2020–2025 – “United Action for Better Health in Europe”.

Epidemiile recente subliniază responsabilitatea tuturor de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Tema din anul 2021 încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare.

Campania IEC pentru celebrarea Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Arges. Pe teritoriul național, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.” și tema “Vaccinurile – protecție pentru toți!”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populație”, transmite Sorina Honțaru, director DSP Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here