Drumari amendați în Argeș! Accidente în lanț, din cauza drumului cu polei

În cursul nopții de 16 spre 17 decembrie, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Argeș au sesizat administratorul de drum cu privire la apariția fenomenului de polei pe DN 73, acesta având în responsabilitate și DN 73E. În continuare, polițiștii rutieri au acționat preventiv pe DN 73, având în vedere că pe respectivul tronson se înregistrau la acel moment valori ridicate de trafic, ulterior verificând modul de acțiune în teren al autospecialelor cu material antiderapant.

În cursul dimineții de 17 decembrie, în jurul orei 07:0, polițiștii Formațiunii Rutiere Mioveni au efectuat verificări pe DN 73E, (ce face legătura între DN 73 – Micești și str. Uzinei din orașul Mioveni), ca urmare a producerii unui eveniment rutier în care au fost implicate 3 autoturisme (fără victime).

La scurt timp, pe aceeași porțiune de pasarelă (porțiune peste râul Târgului, unde configurația terenului și umiditatea atmosferică, în condiții de temperaturi sub limita de îngheț, favorizează apariția poleiului) s-a produs un alt eveniment rutier, de asemenea, fără victime, în care au fost implicate alte 6 autoturisme. Pe timpul intervenției și protocolării evenimentelor rutiere, traficul nu a fost blocat.

Accidentele s-au produs din cauza neadaptării vitezei la carosabilul acoperit cu polei 

În urma verificărilor, s-a stabilit că cele două evenimente de pe DN 73E s-au produs pe fondul neadaptării vitezei la carosabilul acoperit cu polei și al nepăstrării distanței de siguranță în mers, fiind întocmite documente de constatare și eliberate autorizații de reparație conducătorilor auto implicați.

În urma verificării modului de acțiune al administratorului de drum, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.045 de lei fiecare  (21 de puncte amendă), conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, pentru neluarea măsurilor de asigurare a stării de viabilitate, atât pentru Drumul Național 73 (tronsonul ce face legătura între municipiile Pitești și Câmpulung), cât și pentru Drumul Național 73E (ce face legătura între DN 73 – Micești și str. Uzinei din orașul Mioveni).

”Precizăm că același act normativ, OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, prevede și obligația conducătorilor auto de a adapta viteza de deplasare la condițiile de drum, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă (art. 123, lit f, din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002) precum și obligația conducătorului unui vehicul care circulă în spatele altuia, de a păstra distanța suficientă față de acesta, pentru evitarea coliziunii (art. 51 din OUG 195/2002).

Având în vedere că ne aflăm în perioada premergătoare generalizării condițiilor de drum specifice pentru perioada de iarnă, reamintim tuturor conducătorilor auto recomandarea de a respecta toate regulile de circulație, precum și de a adapta permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.

Cu privire la dotarea autoturismelor cu anvelope de iarnă, precizăm că acestea sunt obligatorii în situația în care partea carosabilă este acoperită de zăpadă, gheață sau polei, iar sancțiunea poate fi cuprinsă între 1305 și 2900 de lei (de la 9 la 20 puncte amendă)”, transmite Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here